Милица Боровчанин освојила прво мјесто на Трећој међународној олимпијади из руског језика

Извор: Филтер

Државни универзитет у Санкт-Петербургу (СПбГУ) током новембра организовао је Трећу међународну онлајн олимпијаду из руског језика као страног. Олимпијада је била намијењена свима од 12 до 35 година, а такмичари су били подијељени у двије категорије, од 12 до 17 година и од 18 до 35 година.

Ученица СШЦ „Василије Острошки“ Соколац , Милица Боровчанин, освојила је прво мјесто у категорији до 17 година.

Такмичење се састојало од два круга, а садржало је тестове из граматике, лексике, читања и слушања, у укупном трајању од неколико сати.

“Према званичним подацима објављеним на страници Универзитета, регистровано је нешто више од 5.000 учесника из 132 земље, да би се као најбољи показало њих 729 из 84 земље, који су проглашени финалистима”, саопштили су из СШЦ „Василије Острошки“ Соколац.

Првопласиранима у обје категорије, као и неколицини награђених које је одабрала стручна комисија, биће омогућено учешће у дебатама и разговорима које организује СПбГУ, као и ваучер за бесплатно тестирање из руског језика као страног (ТРКИ), које је могуће обавити до краја 2023. у неком од њихових партнерских центара у свијету, или у специјално контролисаним условима онлајн.

Диплома са Олимпијаде и државни сертификат о положеном испиту ТРКИ, доносе предност при упису на Санк-петербуршки универзитет, ако се награђени у будућности можда одлучи на то.

Filter 2019