Кулић: 2022. успјешна, забиљежен благ пораст броја уписаних студената

Извор: Срна

На Универзитету у Источном Сарајеву на први циклус студија у академској 2022/23. години уписано је 1.127 студената, што представља благи пораст у односу на претходну, изјавио је ректор Милан Kулић.

Kулић је током пријема за новинаре рекао да то није број којим могу бити задовољни, али да је битна чињеница да није забиљежен пад интересовања, посебно ако се у обзир узму миграције студената према универзитетима у окружењу, посебно на новосадски и београдски.

“Ове године смо заиста водили изузетну кампању уписа, која је дала резултат. Након завршеног уписа у академску 2022/23. годину, направили смо план активности и већ почели озбиљно да се бавимо промоцијом и кампањом уписа за наредну академску годину”, навео је Kулић.

Он је подсјетио да је Универзитет ове године прославио 30 година постојања, што је обиљежено низом активности, а централни догађај био је научни скуп на којем је учествовало око 70 наставника са својим научним радовима и који је добио све позитивне рецензије.

Kада је ријеч о настави, Kулић је истакао да су наставници и сарадници и у овој академској години направили изванредне резултате на које су поносни.

“У овој години Универзитет учествује на шест међународних пројеката Ерасмус плус, што је највећи број на којима учествује један универзитет из БиХ. Посебно је важно да смо први пут на једном пројекту координатори, пошто смо до сада били партнери другим универзитетима”, навео је Kулић.

Он је рекао да је то веома добро због међународне афирмације, али и због чињенице што је на тај начин обезбијеђен дио новца за функционисање самог Универзитета, с обзиром на то да је буџет ових шест пројеката 4,5 милона евра, а Универзитет ће кроз опрему, путовања, размјену студената и наставника зарадити негдје око 500.000 евра.

И у овој години, истиче Kулић, два наставника са Универзитета у Источном Сарајеву се налазе на “Листи два одсто најутицајнијих истраживача у свијету” и једини су представници Републике Српске, што је показатељ доброг научно-истраживачког и умјетничког рада, а то је важно је и за бољу међународну видљивост ове институције.

Према његовим ријечима, Универзитет је и ове године изузетно добро рангиран на међународним ранг-листама универзитета, што је такође битно, будући да 50 одсто бодова доноси научноистраживачки рад.

Kулић је истакао да заслуге за ово припадају наставницима и сарадницима, али и ресору за науку Универзитета у Источном Сарајеву.

Након двије скромне године због пандемије вируса корона, Kулић је указао да је Универзитет направио запажене резултате када је ријеч о међународној сарадњи, пошто су остварене 223 размјене наставника и сарадника кроз различите програме.

Према његовим ријечима, најинтензивнија размјена остварена је са Србијом, Црном Гором, Бугарском, Румунијом, Турском, Мађарском, Словенијом, Италијом, Њемачком, Пољском, Франсуском, Шпанијом и Португалијом.

Kулић је подсјетио и да је Универзитет и ове године организовао бројне научне скупове, од којих је “Агросим” најбољи у окружењу.

Он је подсјетио и да је у току адаптација нове зграде Ректората и Музичке академије, за коју је Влада Републике Српске издвојила 1.500.000 KМ, а 50.000 Градска управа Источно Сарајево.

“Тендерска процедура је прошла без проблема. На тендер, који је готово 10 милиона KМ, није било никаквих жалби, што је просто невјероватно. Радови су у току и надамо се да ћемо наредну нову годину дочекати у новој репрезентативној згради Ректората и Музичке академије, која ће бити свима на понос”, рекао је Kулић.

Kулић је изразио бескрајну захвалност медијима за професионалност и коректност приликом извјештавања о свим дешавањима која се тичу Универзитета у Источном Сарајеву.

Filter 2019