Кривицу Зељковића и осталих доказују са 70 свједока и 2.425 доказа, суђење занима и Американце

Извор: Глас Српске/ Небојша Томашевић

Суђење бившем директору Института за јавно здравство Републике Српске Браниславу Зељковићу, те још четири оптужена за злоупотребе при набавкама медицинске опреме у периоду пандемије вируса корона почеће 6. фебруара.

Републичко тужилаштво оптужницу планира да доказује са 70 свједока, пет вјештака и 2.425 материјалних доказа.

Како је данас договорено на сатусној конференцију у овом предмету, суђење ће се одвијати сваког понедјељка.

Договорени су термини суђења до краја марта, а први свједок биће радник Института за јавно здравство Драган Обрадовић.

Осим Зељковића у овом случају познатом као “корона уговори” оптужени су директори фирми “Проконтрол” из Бањалуке Славко Бојић и “Промединг” из Лакташа Драган Дубравац, те власник Туристичке агенције “Травел фор фан” Саша Марковић. Оптужницом је обухваћен и  бивши директор бањалучке фирме “Синекс лабораторија” Сани Црљић.

Републички тужилац Сања Тадић Стојисавјевић казала је да је свједоке у истрази саслушавала 93 часа, те да ће јој требати између 10 и 15 судских рочишта за њихово саслушање током овог поступка.

Одбране оптужених нису износиле концепт одбране, а тражили су да их тужилац унапријед прије сваког рочишта обавијести које свједоке и доказе ће изводити.Тужилац Тадић – Стојисављевић обећала је да ће то и радити.

Бојићев адвокат Драган Толимир рекао да ће свједоке испитивати онолико дуго колико за то буде потребно времена и тужилаштву.

Он је је рекао да би „ова оптужница можда имала смисла да је подигнута у данашње вријеме“.

– Међутим, односи се на период ванредног стања што је погрешно. Не може се у вријеме ванредног стања ограничавати формирање цијена роба. Поступак ће трајати дуго и одбрана Бојића тврди да он није требао бити оптужен и да је овдје само уметнут да се затвори нки круг – рекао је Толимир и додао да ће током поступка указивати на пропусте којих како је рекао има пуно.

Оптужницу против њих подигло је Републичко тужилаштво и њом се Зељковићу ставља на терет продужено кривично дјело злоупотреба службеног положаја или овлашћења и примање  мита.

Раније је Окружни суд у Бањалуци одбио да потврди оптужницу против Зељковића и осталих и вратио је на дораду. Том оптужницом Зељковићу је било на терет стављено  несавјесан рад у служби.

Оптужбе

Према наводима оптужнице, која броји пет тачака,  Зељковић се терети да је кршио процедуре јавних набавки те спровео преговарачки поступак без објаве обавјештења за набавку заштитних маски, медицинских одијела и термалних камера од неквалификованих понуђача по цијенама вишеструко већим од набавних. Тако су, како се између осталог, наводи у оптужници маске Институту испоручиване по цијени вишој за 1.553,49 одсто у односу на набавну, а медицинска заштитна одијела  по цијени вишој за 351,38 одсто. Термалне камере су Институту наплаћивање по цијени вишој за 198,30 одсто у односу на набавне.

На тај начин за себе и друга осумњичена лица прибавио је имовинску корист на штету буџета Републике Српске у износу од преко милион и 300 хиљада конвертибилних марака.

Бојића терете  за кривична дјела злоупотреба службеног положаја или овлашћења у помагању, Црљића за злоупотребу службеног положаја или овлашћења у помагању, Марковића за давање мита, а Дубравца због  продуженог  кривичног дјела злоупотреба у поступку јавне набавке.

Суђење занима и САД

Статусну конференцију односно договор о динамици суђења, пратили су и представници Амбасаде Сједињених Америчких Држава (САД) у БиХ.

Рочишту је присуствовао и резидентни правни савјетник у Амбасади САД.

Filter 2019