Thu. Feb 2, 2023
ћирилица /latinica

Koncertom “Metamorfozisa” završeni “Dani Vojina Komadine”

Izvor: Srna

Manifestacija “Dani Vojina Komadine” u Istočnom Sarajevu sinoć je završena koncertom kamernog gudačkog orkestra iz Beograda “Metamorfozis” i kamernih ansambala koji su izvodili djela ovog kompozitora.
Dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Maja Žuža pozdravljajući prisutne je istakla da su tokom protekla tri dana imali priliku da čuju veliki broj premijerno izvedenih djela, sjajnih muzičkih tačaka, ali i naučne i stručne radove u okviru naučnog skupa.

Žuža je zahvalila svim učesnicima manifestacije na entuzijazmu koji su pokazali, na organizaciji i izvedbenom dijelu, kako profesorima Muzičke akademije, tako i studentima koji su imali, kako je navela, odličnu naučnu sesiju i koncert prethodne večeri.

Manifestacija je šesti put organizovana u čast osnivača i prvog dekana Muzičke akademije Vojina Komadine i tradicionalno je imala umjetnički i naučni segment.

U okviru manifestacije održan je i četvrti naučni skup pod nazivom “Savremeno i tradicionalno u muzičkom stvaralaštvu”, za koji je bilo prijavljeno 19 radova, odnosno 21 autor iz Rusije, Grčke, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH.

Plenarno predavanje o temi “Status Vojina Komadine u savremenoj leksikografskoj literaturi” održala je redovni profesor na Katedri za muzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu Sonja Marinković.

Akademik Vojin Komadina, kompozitor, jedna je od značajnijih ličnosti jugoslovenske muzike u drugoj polovini 20 vijeka.

Više od četiri decenije je bio aktivno prisutan na jugoslovenskoj muzičkoj sceni svojim kompozicijama i brojnim angažmanima u kulturno-obrazovnim institucijama i strukovnim organizacijama.

Vojin Komadina je rođen 8. novembar 1933. u Karlovcu u Hrvatskoj, a preminuo je 9. februara 1997. godine u Beogradu.

Od 2001. godine na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu najboljem studentu dodjeljuje se nagrada “Vojin Komadina”.

Od 2017. godine na ovoj akademiji se održava manifestacija “Dani Vojina Komadine”, a od 2019. godine i naučni skup čija je jedna od sesija posvećena životu i djelu ovog kompozitora.

Filter 2019