Концертом “Метаморфозиса” завршени “Дани Војина Комадине”

Извор: Срна

Манифестација “Дани Војина Kомадине” у Источном Сарајеву синоћ је завршена концертом камерног гудачког оркестра из Београда “Метаморфозис” и камерних ансамбала који су изводили дјела овог композитора.
Декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву Маја Жужа поздрављајући присутне је истакла да су током протекла три дана имали прилику да чују велики број премијерно изведених дјела, сјајних музичких тачака, али и научне и стручне радове у оквиру научног скупа.

Жужа је захвалила свим учесницима манифестације на ентузијазму који су показали, на организацији и изведбеном дијелу, како професорима Музичке академије, тако и студентима који су имали, како је навела, одличну научну сесију и концерт претходне вечери.

Манифестација је шести пут организована у част оснивача и првог декана Музичке академије Војина Kомадине и традиционално је имала умјетнички и научни сегмент.

У оквиру манифестације одржан је и четврти научни скуп под називом “Савремено и традиционално у музичком стваралаштву”, за који је било пријављено 19 радова, односно 21 аутор из Русије, Грчке, Хрватске, Србије, Црне Горе и БиХ.

Пленарно предавање о теми “Статус Војина Kомадине у савременој лексикографској литератури” одржала је редовни професор на Kатедри за музикологију Факултета музичке уметности у Београду Соња Маринковић.

Академик Војин Kомадина, композитор, једна је од значајнијих личности југословенске музике у другој половини 20 вијека.

Више од четири деценије је био активно присутан на југословенској музичкој сцени својим композицијама и бројним ангажманима у културно-образовним институцијама и струковним организацијама.

Војин Kомадина је рођен 8. новембар 1933. у Kарловцу у Хрватској, а преминуо је 9. фебруара 1997. године у Београду.

Од 2001. године на Музичкој академији у Источном Сарајеву најбољем студенту додјељује се награда “Војин Kомадина”.

Од 2017. године на овој академији се одржава манифестација “Дани Војина Kомадине”, а од 2019. године и научни скуп чија је једна од сесија посвећена животу и дјелу овог композитора.

Filter 2019