Зашто даровати крв? Прича о херојима на дјелу (ВИДЕО)

Извор: ЕЛТА ТВ/Мира Костовић

Стотине нових добровољних давалаца крви у Источном Сарајеву претходних година добили су књижице. Дарујући крв чине један од најхуманијих гестова. 

Током изјештавања о добровољном давалаштву сусретали смо се често са онима који су крв даровали више од 50 пута. Разговарали смо и са даваоцима који у књижици имају уписано и осамдесето даровање.

Манојло Милић из Источног Сарајева недавно је добио захвалницу за баш то јубиларно осамдесето даровање. Није, каже, имао ни пуних 18 година када је постао добровољни давалац а истим путем кренули су и млађи чланови његове породице.

Међу познатим даваоцима у Српској је Гачанин Мирослав Вуковић Хрго. Јубиларни осамдесети пут своју крв даровао је у Источном Сарајеву. Давно је, сјећа се, видио шта значи крв када треба спасити живот. Управо зато је већ три деценије добровољни давалац.

У служби грађана, у униформи, на акцијама добровољног даровања су и припадници Полицијске управе Источно Сарајево, колектива који је међу најредовнијим јер организовано крв дарују неколико пута годишње. По потреби и на позив увијек одговарају.

Посљедњих година је подизање свијести о добровољном давалаштву у Источном Сарајеву у успону. Медицински радници и Удружење добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије даваоци сарађују а као резултат доброг рада, на свакој акцији примјећују нове чланове.

Ова драгоцјена течност се не може купити, помажемо једни другима тако што дајемо не очекујући ништа заузврат. А добијамо највише – сазнање да неко живи захваљујући нама. Kрв значи живот и увијек треба запамтити да крв треба чекати пацијента, а не пацијент крв, порука је ових хуманих људи.

Filter 2019