Др Ивановић: Транспортни инкубатор значајан за живот новорођенчади

Извор: Срна

Болница “Србија” у Источном Сарајеву има само један транспортни инкубатор за новорођенчад из 2001. године чије предности нису ни близу новог који ће бити обезбијеђен кроз предстојећу акцију “С љубављу храбрим срцима”, рекла је начелник Ођељења педијатрије ове установе Тамара Ивановић.

Она је истакала да је значај инкубатора за транспорт новорођенчади огроман, јер омогућава да беба безбједно стигне до терцијарне установе, гдје се наставља лијечење.

“Не само да повећава степен преживљавања, већ је и квалитет живота након тог лијечења много бољи, ако смо стартно кренули са адекватним третманом”, истакла је Ивановићева.

Она је истакла да витално угрожено новорођенче спада у ред најтежих пацијената у медицини уопште, те појаснила да се његово лијечење увијек обавља у установама терцијарног ранга, у посебно опремљеним јединицама интензивне неонатолошке његе.

“Све установе немају такве јединице, не само код нас, него и у најразвијенијим земљама на свијету, тако да је наш задатак да транспортујемо сву ту новорођенчад која треба да се лијече на таквим мјестима, што прије и што безбједније”, навела је Ивановићева.

Према њеним ријечима, у Болници “Србија” годишње буде од 30 до 35 пријевремено рођених беба која се најчешће транспортују, јер су најугроженије.

“Ми транспортујемо у установе вишег ранга осам до 10 новорођенчади на годишњем нивоу. Прошле године је било осам, ове године до сада их је транспортовано девет”, рекла је Ивановићева.

Под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика у Бањалуци ће 26. децембра бити одржано 13. донаторско вече “С љубављу храбрим срцима” ради набавке транспортних инкубатора у породилиштима широм Српске.

Filter 2019