Вујичић: Кроз пројекте завода посао за 5.500 радника

Извор: Срна

Завод за запошљавање Републике Српске је ове године кроз шест пројеката запошљавања, који се и даље спроводе, омогућио посао за 5.500 радника са евиденције незапослених, за шта је утрошено око 31 милион КМ, рекао је Срни дирекор Завода Мирослав Вујичић.

Вујичић је истакао да је Завод заједно са Владом Републике Српске финансирао ове пројекте са укупно 35 милиона КМ намијењених за запошљавање 6.500 лица у Републици Српској.

Он вјерује да ће у потпуности бити реализовани ови пројекте који трају 12 мјесеци и обухватају двије календарске године.

– Нама су били најинтересантнији пројекти који су се односили на запошљавање демобилисаних бораца Војске Републике Српске и дјеце погинулих бораца “Заједно до посла” који има три подкомпоненте. Готово половина средстава од укупног Акционог плана била је намијењена за запошљавање ових лица – навео је Вујичић.

Он као интересантан истиче и пројекат запошљавања циљних категорија у привреди који се састоји од двије подкомпоненте, чиме је обухваћено 1.700 лица.

Вујичић напомиње да је пројекатом приправника запослено нешто мање од хиљаду лица, те да је у току реализација пројекта регресних поврата доприноса који се односи на привреднике који су повећали број радника у односу на претходну годину.

– Они су имали могућност да добију поврат средстава, чиме је обухваћено око 2.000 радника – додао је Вујичић.

Он истиче да се најлошије реализује Пројекат за запошљавање Рома, који се спроводи у сарадњи са Савјетом министара.

– Роми су специфична категорија, јер њих немамо пуно на евиденцији и због тога имамо проблема у реализацији овог пројекта – појашњава Вујичић и додаје да у 2022. години спровођњен и пројекат обуке, доквалификације и преквалификације.

Вујичић каже да је интересантно да је током ове године број запослених за пар хиљада већи него 2021, те напомиње да Завод за запошљавање не води те евиденције, већ се тиме бави Завод за статистику Републике Српске.

ПОСЛОДАВЦИ ТРАЖЕ РАДНИКЕ У УГОСТИТЉСТВУ, ГРАЂЕВИНЦЕ И МЕТАЛЦЕ

Он је нагласио да су у току 2022. године послодавци, када је ријеч о високој школској спреми, највише тражили докторе медицине, као и економисте, којих је и највише међу евидентираним лицима без запослења.

Вујучић каже да су послодавци исказали потребу за раднике у угоститељству, као и обучене за грађевински и металски сектор.


ОЈАЧАТИ ПОСРЕДНИЧКУ УЛОГУ ЗАВОДА ПРИ ЗАПОШЉАВАЊУ

Говорећи о плановима за наредну годину, Вујичић истиче да су они дефинисани Старегијом запошљавања Републике Српске која се односи за период до 2027. године, те да ће у складу са тим докуентом бити припремљен акциони план за 2023. годину.

“Покушаћемо да заједно са Владом Републике Српске промијенимо Закон о посредовању у запошљавању, јер се показало да има одређених мањкавости. Предложићемо Народној скупштини шта би требало измјенити”, истакао је он.

Вујићчић каже да је циљ да се настави са реорганизацијом Завода за запошљавање ради јачања његове посредничке улоге при запошљавању како би била што бољу комуникација са послодавцима.

НЕЗАПОСЛЕНИХ МАЊЕ ЗА 7,8 ОДСТО

На евиденцији Завода за запошљавање Републике Српске закључно са 30. новембром пријављено је 64.968 незапослених лица, што је за 5.508 или 7,8 одсто мање него 2021, када је било евидентирано 70.476 лица, навео је Вујичић.

Вујичић је истакао да је Завод на почетку 2022. године, због епидемија вируса корона, имао знатно већи број пријављених на евиденцији него запослених.

– Први пут се десило да смо имали већи број пријављених лица на евиденцију него што је запослено, односно брисано са евиденције – рекао је Вујичић и додао да је, како се тржиште рада полако опорављало, дошло до стабилизације тако да је у новембру било нешто мање од 65.000 радника на евиденцији незапослених.

Он наглашава да је у новембру ове године било 5.000 радника мање евидентирано него у истом периоду лани, док је у односу на октобар 2022. године 1.200 радника мање на евиденцији.

– Тржиште рада се прилично добро опоравља, јер је епидемија вируса корона јењава. Али, дошла је друга врста изазова у вези са дешавањима у Украјини, што се рефлектује на тржиште рада, али ћемо успјети и ову годину да завршимо прилично успјешно – истакао је он.

Filter 2019