Sun. Feb 5, 2023
ћирилица /latinica

Vučić: Obezbijediti prisustvo srpskih snaga na KiM, očekujemo najveće pritiske na Srbiju

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Izvor: RTRS

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti, zbog posljednjih događanja na Kosovu i Metohiji, izjavio da je ukazao međunarodnim partnerima na bezobzirnost Prištine, povodom hapšenja policajca Dejana Pantića, sa čijom je suprugom Suzanom je razgovarao.

Usaglasili smo tekst koji ćemo uputiti komandantu Kfora, kojim ćemo zatražiti povratak naših snaga bezbjednosti na KiM, najavio je Vučić.

– Naša borba tek predstoji, oni su učinili sve da onemoguće normalan život Srba na Kosovu i Metohiji – poručio je Vučić.

“Uputio sam pismo članicama EU koje nisu priznale Kosovo”

Priština je pogazila Vašingtonski sporazum u potpunosti, pošto 15. decembra u Briselu podnosi zahtjev za članstvo u EU.

– To je za nas veoma neprijatan događaj i kršenje Vašingtonskog sporazuma – istakao je Vučić.

Uputio je, kaže, pismo predsjednicima i premijerima pet zemalja koje nisu priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova, jer prijem mogu da traže samo države, a Kosovo to nije.

– To su naši prijatelji, vjerujem da će pismo nešto značiti – dodao je Vučić.

On je naveo da će Srbija i on biti izloženi do sada najvećim i najtežim pritiscima spolja i poručio da neće priznati Kosovo, niti odustati od zahteva za formiranje ZSO.

Vučić je istakao da su Srbi 10 godina poštovali dogovor i Briselski sporazum, dok Albnaci nisu i da sada Aljbin Kurti kaže da je zahtev za formiranje ZSO u dijalogu djetinjasta želja i da to možemo da dobijemo samo ako priznamo Kosovo.

– Pošto ćemo biti izloženi takvom pritisku bez obzira na cijenu da li da ih priznamo ili dopustimo ulaz u UN – nisam toliko glup koliko nekim izgledam i neću to privhatiti. Ne pada mi napamet, moraće da ispune ono što su potpisali u Briselskom sporazumu – istakao je Vučić.

Kako je rekao, biće i on i cijela Srbija izloženi žestokim napadima i pristicima spolja, ne samo hirbirdnim ratom kojem smo bili izloženi i do sada, već do sada najvećim i najtežim mogućim pristicima.

– I to mogu da očekujem već od 17. decembra kada budu prestavnici Njemačke, Francuske, Amerike i Brisela budu u Beogradu i kada mi budu “objasnili” kako moramo da se ponasamo i ako ne šta će da budu posljedice – rekao je Vučić.

Filter 2019