Вигемарк: Ситуација на сјеверу КиМ озбиљна, барикаде уклонити мирним путем

Извор: Танјуг

Шеф Еулекса Ларс Гунар Вигемарк изјавио је данас да је сигурносна ситуација на сјеверу Косова и Метохије врло озбиљна и да је Еулекс утростручио своје снаге, али да није надлежан да преузме контролу на сјеверу умјесто косовске полиције као и да барикаде треба да се уклоне мирним путем.

– За сад нам косовска полиција није тражила да помогнемо у уклањању барикада, за сада нам је тражено само да надгледамо ситуацију што и радимо, утростручили смо наше присуство, покушавамо да будемо присутни што је више могуће како бисмо смирили ситуацију, али немамо ни надлежности ни снага да физички уклонимо барикаде – рекао је Вигемарк у интревјуу за Танјуг и оцијенио да барикаде треба да се уклоне мирним путем и да то треба да учине они који су их и поставили.

Одговарајући на питање да ли постоји потреба да косовска полиција са дугим цијевима буде присутна на сјеверу КиМ, он је рекао да свака полицијска акција мора да буде пропорционална стању на терену.

– Знам да су косовске власти и полиција осјећале да се боре са организованим криминалом на сјеверу Косова и да су предузели одређене кораке у том смислу, али се мора осигурати да акције не буду непримјерене – казао је шеф Еулекса.

Он је изразио увјерење да већина Срба са КиМ нису криминалци, као и да нису укључени у шверц, али да постоје поједине групе организованог крминала као и да је то проблем који постоји у цијелој Европи.

– Не користе се дуге цијеви и митраљези ако се зауставља саобраћај или врши рутинска контрола цивилног становништва – рекао је Вигемарк и додао да полицајац треба да се заштити уколико има разлога да вјерује да ће неко пуцати на њега.

На питање како оцјењује безбједнсну ситуацију на терену он је навео да је ситуација озбиљна и да су људи на Косову не само забринути, већ и престрашени.

– Као што знате постоји много блокада на путевима, а два границна прелаза су затворена. Због тога су слобода људи и кретање врло ограничени – рекао је Вигемарк и напоменуо да је и њихово кретање ограничено. Подсјетио је да се 8. новембра отворио безбједносни вакуум, када је преко 500 српских полицајаца са сјевера дало оставку.

– На жалост ми не смијемо да уђемо и преузмемо улогу косовске полиције, те покушавамо да повећавајући наше патроле уливамо утисак безбједности претежно српској популацији. Али ово стање није одрживо и не смије да се наставља у недоглед.

Filter 2019