Бизнис форуму у Источној Илиџи присуствује око 100 представника привредних субјеката

Извор: Срна

Општина Источна Илиџа организовала је први пут новогодишњи Бизнис форум “Источна Илиџа 2022” којем присуствује око 100 представника привредних субјеката са подручја општине, гдје ће се у оквиру три панел дискусије са 11 панелиста говорити о инвестицијама у овој локалној заједници.
Начелник општине Маринко Божовић рекао је новинарима да ће на првом панелу бити представљен инвестициони циклус општине од 2016. године, те најављени нови инвестициони циклуси у вези са развојем пословних зона “Радуловац” и “Грлица”.

“Најавићемо и инвестициони циклус за даљи наставак урбаног ширења општине Источна Илиџа, прије свега, на потезу нове Добриње. У оквиру другог панела говориће се о изазовима и бенефитима изградње обновљивих извора енергије са посебним освртом на соларну енергију и њихов утицај на привреду Источне Илиџе”, истакао је Божовић.

Он је најавио да ће у оквиру трећег панела бити представљени примјери добре праксе, четири привредна субјекта са подручја општине, која су у посљедњих неколико година породичне бизнисе претворила у мала предузећа и која успјешно савладавају све актуелне изазове у привреди.

“Наставак овог форума ће бити у марту када ћемо се везати, прије свега, за грађевинарство. Источна Илиџа мислим да је прва општина у Сарајевско-романијској регији, вјероватно и у Републици Српској, која организује овакав форум и покушава да своје капацитете и предности искористи”, рекао је Божовић.

Према његовим ријечима, циљ је покушати да се утиче на усаглашавање образовног сектора и тржишта радне снаге и онога што се у наредном периоду може очекивати да ће бити потребе привреде Источне Илиџе у цјелини.

Декан Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву Божидар Поповић говориће као панелиста о бенефитима и изазовима изградње нових извора енергије, односно приказати и позитивна и негативна искуства.

“Ми смо као ЕТФ први, не само у Републици Српској, него и региону, инсталирали соларну електрану на једну јавну институцију. Тако да можемо рећи које су то препреке, изазови на које смо наишли и како та соларна електрана тренутно функционише и који су бенефити од изградње таквих извора. Сматрамо да наша привреда уопште није закаснила и ово је прави тренутак гђе се можемо укључити”, рекао је Поповић.

Генерални директор ЛРЦ-а Јадранка Kуљанин изразила је задовљоство што су дио овакве пословне приче.

“С обзиром да прикупљамо и обрађујемо податке званичних државних институција, представићемо резултате рада општине Источна Илиџа гдје се може рећи да има помака у њеном развоју и циљ је промовисати позитивне приче”, рекла је Kуљанинова, која као панелиста учествује на бизнис форуму.

Она је истакла и да се повећава број запослених, те да је 11 компанија више које су предале завршни финансијски извјештај у односу на претходну годину.

“Биљежи се одређени помак и раст, а с обзиром да је иза нас био тежак период због короне и слично, општина Источна Илиџа је створила амбијент за развој привредних субјеката”, навела је Kуљанинова.

Filter 2019