Wed. Nov 30, 2022
ћирилица /латиница

Фоча: Величанствен полијелеј обасјао и украсио Храм Светог Саве

Фото: Храм Светог Саве - Фоча

Извор: Срна

У Храму Светог Саве у Фочи постављен је велики црквени лустер-полијелеј са хромосом /Богородичиним колом/, који је израдила фирма “Анастасиос” из Солуна.

Највећи православни храм у БиХ добио је величанствен и на овим просторима јединствен полијелеј, чија је маса већа од 1.000 килограма.

Старјешина Храма Светог Саве Душан Андрић каже да ова грчка фирма, односно њен власник Димитриос Михаилидис, има богато искуство у изради полијелеја, којима је поред бројних храмова у Грчкој, украсио и храмове у Шпанији, Њемачкој, Аустралији, Црној Гори, Србији – Саборни храм у Београду, на Светој Гори у Хиландару.

– Према ријечима Михаилидиса, полијелеј који је постављен у нашем храму јединствен је на овом простору. Његова укупна маса маса износи преко тону, а висина самог полијелеја је два и по метра са 135 сијалица, док је хорос пречника 6,3 метара са 31 сијалицом, богато украшен иконама и грбовима Српске правсолавне цркве. Нека би дао Господ да овај величанствени полијелеј допринесе богослужбеном благољепију и буде на још усрднији труд духовном узрастању свима нама – поручио је Андрић.

Он је велику захвалност упутио и радницима фирме “Оморика” из Фоче на помоћи око монтирања скеле и постављања полијелеја.

– Свима који доприносе на било који начин завршетку радова на нашој светињи, Господ да узврати сваким својим благословом, милошћу и добротом – додао је старјешина Храма Светог Саве у Фочи.

Благословом митрополита дабробосанског Хризостома, ове године почело је велико уређење платоа испред Светосавског храма и радови за ову грађевинску сезону су при крају.

Коначан изглед простор испред храма требало би добије на прољеће, а и унутар храма завршиће се подни мозаик, радиће се мермерне базе стубова у припрати и наосу, те мермерна проповједаоница, тако да остаје још фрескопис,који би, како се надају у Црквеној општини, могао почети крајем прољећа.

За идућу годину планиран је долазак Његове светости патријарха српског Порфирија и освештање храма.

Filter 2019