Финиш изградње ски-лифта у Сокоцу: Пуховац постаје рај за скијаше

Извор: Глас Српске

Заљубљеници скијања у Српској добиће још једну дестинацију на којој ће моћи уживати у зимској чаролији, јер је при крају изградња ски-лифта на узвишењу Пуховац у Сокоцу.

Руководиоци овог пројекта кажу да им је топло вријеме протеклих дана максимално ишло у прилог, па су свакодневно били на терену. С првим новембарским даном почело је и постављање стубова за ски-лифт.

Према ријечима Миљана Петровића, који је задужен за изградњу ски-лифта, истовремено се ради на сређивању скијашких стаза, ски-рентала и скијашнице и на уређењу угоститељског објекта у којем ће скијаши моћи да се окријепе.

– Тренутно смо у фази постављања ски-лифта и ако све буде ишло како треба, радови би требало да буду готови крајем мјесеца, а дужина жице ће бити 585 метара. Ски-лифт ће бити прилагођен за све узрасне категорије – казао је Петровић, додајући да му је посебно драго што ће и најмлађи моћи уживати у Пуховцу, јер ће бити постављен и беби-лифт.

Објаснио је да су у плану три скијашке стазе, од којих ће блажа, дужине 600 метара, бити освијетљена, друга дужине 750 метара нешто захтјевнија и биће за дневну варијанту, док ће трећа стаза, дужине 700 метара, имати секцију која је мало равнија, са нешто вишим нагибом у другом дијелу.

Петровић је посебно нагласио да су уложени огромни напори да се сви радови заврше до почетка зимске сезоне.

– Имамо подршку Владе Српске и локалне заједнице. Морам напоменути да сам наишао на позитивну повратну информацију од свих релевантних институција приликом прикупљања документације за овај пројекат – рекао је Петровић.

Он је подсјетио да је уложено око 250.000 КМ, те да ће вјероватно цјелокупна вриједност завршеног ски-лифта бити око 350.000 КМ.

– Ово је пројекат од круцијалне важности у посљедњих 30 година, што се тиче друштвене, туристичке и сваке друге користи – казао је Петровић.

Изградња ски-лифта почела је лани у септембру, а план је да се у блиској будућности изгради и вјештачко језеро на дну стаза, које би у зимском периоду служило за осњежавање стаза, док би у љетном било дио туристичке понуде.

Начелник Сокоца Милован Бјелица рекао је за “Глас Српске” да је општина за ово скијалиште радо обезбиједила земљиште и сву потребну документацију.

– Желим да захвалим Влади РС на подршци, јер да није било њихових средстава, тај пројекат се не би ни радио – казао је Бјелица, додајући да је у пројекат било укључено и Шумско газдинство Соколац.

Објаснио је да ће ово бити само дио туристичких производа које нуди општина.

– Доста тога је до сада урађено када је у питању спортска инфраструктура на подручју наше општине. Уређене су планинарске стазе, постављена је вија ферата и планинарски дом, оформили смо и кајак удружења, а уређена су и шеталишта поред ријека – казао је Бјелица.

Планови

Милован Бјелица каже да су урадили и идејно рјешење и план парцелације на Равној Романији за изградњу Соколовог града.

– Соколац је веома богат када је у питању културно и историјско насљеђе – рекао је Бјелица.

Filter 2019