У новом сазиву НС РС највише љекара, правника и економиста

Извор: Глас Српске

У новом сазиву Народне скупштине Републике Српске сваки пети посланик је жена, просјечна старост новоизабраних народних трибуна је 46 година, њихова стручна спрема је углавном висока, а најзаступљеније професије су љекар, правник и економиста, који заједно чине око 40 одсто овог највишег законодавног тијела у Српској.

Судећи према овим подацима, добијеним из око 80 одсто биографија новоизабраних посланика, пошто је за неке од њих било немогуће пронаћи шта су завршили и чиме су се прије добијања посланичког мандата бавили, могло би се рећи да грађани Српске не би требало да брину када буду доношене и усвајане кључне стратегије у вези са здравством, доношене нове економске мјере и рјешаване разне правне заврзламе.

У овом више него шароликом друштву издвајају се и Дамјан Шкипина (СНСД) са Пала који има двије факултетске дипломе, Мирна Бањац Савић (ПДП) која је дипломирала на одсјеку за клавир у Гронингену, али је и судски вјештак за холандски језик, те Биљана Петковић из СНСД-а која је, поред тога што је дипломирани економиста, и носилац црног појаса први дан у џуду.

Приватни сектор неће остати незаступљен, јер је у скупштинске фотеље засјео и један значајан број лица која имају више него успјешне бизнисе, па чак и породичне, попут Милана Радовића (СДС), Милана Милаковића (СПС), Славенка Ристића (СНСД), Аце Станишића (ДЕМОС), те Предрага Нешића и Николине Шљивић (ДНС).

Треба да издвојимо и Драгана Галића из НПС-а који је хоби (пчеларство) успио претворити у породичну дјелатност.

Иначе, од 83 посланика, који представљају 11 политичких субјеката – укупно је 16 жена. Најстарији посланик је Наташа Радуловић (71) из СНСД-а, док је најмлађи Ђорђе Вучинић (23) са листе “За правду и ред – Небојша Вукановић”, чији клуб уједно има и “најбољи просјек”.

Када је у питању степен образовања, у 99 одсто случајева се ради о високообразованим лицима. Просјек, условно речено, “кваре” поменути Вучинић, који је апсолвент на Правном факултету и Милица Ијачић из Требиња, студент Факултета за производњу и менаџмент, иначе репрезентативка БиХ у паракајаку.

Најзаступљенији су они са дипломама медицинског, економског и правног факултета, а међу њима има и хирурга, психолога, доктора породичне медицине, али и магистара економије, те политиколога. У скупштинским клупама сједиће и неколицина оних који су се специјализовали у електротехници, пољопривреди, шумарству, грађевинарству и машинству.

Има ту и оних који су завршили криминалистику, стручњака за безбједност, оних са дипломама за физичко васпитање и спорт, али и магистара педагошких наука, природних наука из области биологије, дипломираних инжењера архитектуре, професора енглеског језика и књижевности, историје и географије, па чак и бивших новинара, актуелних блогера и активиста.

Занимање политичар

СНСД на својој званичној страници има велику базу података и личних профила готово свих својих званичника, док се за СДС, али и још неке странке, може слободно рећи да проналазак биографија њихових чланова и нових посланика у НСРС представља немогућу мисију. Интересантно, када и постоји неки податак, рецимо о години рођења и мјесту из којег долази, онда у рубрици занимање обично стоји – политичар.

Filter 2019