Mon. May 27, 2024
ћирилица /latinica

U Istočnom Sarajevu obilježen Međunarodni dan srednjoškolaca

Izvor: Srna

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je da su mladi budućnost ovog grada, koji se uz njihovu snagu i podršku dodatno razvija.

Ćosić je istakao da je Istočno Sarajevo grad koji ima organizovano predškolsko, osnovno, srednjoškolsko obrazovanje, ali pruža i mogućnost izbora studiranja na osam fakulteta.

“Upravo zbog toga, za srednjoškolce koji se odluče da studiraju, najvećim dijelom tehničke i društvene nauke, njihov izbor bi trebalo da bude Istočno Sarajevo kao grad i fakulteti koje se ovdje nalaze”, rekao je Ćosić novinarima prije prezentacije u organizaciji Srednje škole “28. juni” u Istočnom Novom Sarajevu, povodom obilježavanja Međunarodnog dana srednjoškolaca, na kojoj su učestvovali i predstavnici gradske vlasti i akademske zajednice.

On je dodao da je ova prezentacija prilika da predstavnici lokalne vlasti kao i profesori sa fakulteta pokušaju da objasne srednjoškolcima da njihov ostanak da studiraju kod kuće ne znači zatvaranje u jednu sredinu.

“To je zapravo otvaranje nekih novih vidika, sticanje novih znanja na matičnim fakultetima, ali istovremeno oni će moći da dobiju priliku da putuju i učestvuju u programima međunarodne razmjene studenta i slično”, rekao je Ćosić.

On je dodao da nije bitno da samo mladi iz Istočnog Sarajeva studiraju ovdje, nego i iz cijele Republike Srpske, BiH, pa i okruženja.

“Dovoljno je pomenuti primjer Medicinskog fakulteta u Foči, koji, osim na srpskom, ima i studije na engleskom jeziku, koji je najbolji medicinski fakultet u Republici Srpskoj, BiH i siguran sam da tome streme i ostali fakulteti”, istakao je Ćosić.

Prorektor za nauku, istraživanje i razvoj na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Jelena Krunić istakla je da je ova prezentacija prilika da predstave Univerzitet, koji je jedan od vodećih u Republici Srpskoj, ali i BiH, i za 30 godina rada rastao i razvijao se, te postao priznata visokoškolska ustanova u zemlji i inostranstvu.

“Ovo je jedinstvena prilika da prikažemo srednjoškolcima koje studijske programe nudimo. Na naših 15 različitih fakulteta i dvije akademije imaju priliku da uče od najboljih nastavnika, koji su izvrsni stručnjaci, najbolji naučnici u svojoj oblasti, što i pokazuju rezultati svjetskih rang-lista”, navela je Krunićeva.

Ona je dodala da stimulišu mentorski rad, odnosno rad u malim grupama, tako da omogaćavju da studenti stiču najbolja znanja i vještine.

“Stimulišemo praktični rad i studentsku praksu, tako da studenti dobijaju znanja i iskustva direktno iz realnog sektora, a to će im, sa druge strane, omogućiti i bolje zaposlenje. Takođe, studente stimulišemo da studiraju kod nas, ali i da prošire svoje vidike, jer smo jako međunarodno orijentisana ustanova i imamo veliki broj potpisanih sporazuma o saradnji sa fakultetima u Evropi i svijetu”, istakla je Krunićeva.

Koordinator Savjeta roditelja u Srednjoj školi “28. juni” Vedrana Mijović Pantelić istakla je da je cilj obilježavanja Dana srednjoškolaca na ovaj način prilika da se skrene pažnja na pojave u društvu o kojima se ne govori dovoljno, a to je odliv mlade radne snage.

“Cilj nam je zadržati mlade u Republici Srpskoj, jer su oni naša budućnost, da ovdje rastu, stvaraju i daju onoliko koliko mogu, a mi vjerujemo da mogu mnogo”, rekla je Pantelićeva.

Direktor Srednje škole “28. juni” u Istočnom Novom Sarajevu Boris Brajović istakao je da su ove godine na ovaj dan odlučili da okupe učenike i profesore škole, ali i predstavnike lokalne vlasti i akademske zajednice sa ciljem da se ukaže na činjenicu koliko je važno zadržati mlade na ovom području, jer su oni budućnost ovog grada i Republike Srpske.

On je dodao da škola konstantno raste, napominjući da su prije četiri godine imali oko 500, a sada 614 učenika koji se obrazuju u nekoliko smjerova.

“Trenutno je najpopularniji smjer tehničar informacionih tehnologija, jer je sada svaki IT tehničar ili inženjer tražen na tržištu rada uz dobra primanja. Imamo i turističke i saobraćajne tehničare. Pokušavamo da našim učenicima ponudimo ono što je zanimanje budućnosti”, rekao je Brajović.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com