Sun. Nov 27, 2022
ћирилица /латиница

У Источном Сарајеву обиљежен Међународни дан средњошколаца

Извор: Срна

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је да су млади будућност овог града, који се уз њихову снагу и подршку додатно развија.

Ћосић је истакао да је Источно Сарајево град који има организовано предшколско, основно, средњошколско образовање, али пружа и могућност избора студирања на осам факултета.

“Управо због тога, за средњошколце који се одлуче да студирају, највећим дијелом техничке и друштвене науке, њихов избор би требало да буде Источно Сарајево као град и факултети које се овдје налазе”, рекао је Ћосић новинарима прије презентације у организацији Средње школе “28. јуни” у Источном Новом Сарајеву, поводом обиљежавања Међународног дана средњошколаца, на којој су учествовали и представници градске власти и академске заједнице.

Он је додао да је ова презентација прилика да представници локалне власти као и професори са факултета покушају да објасне средњошколцима да њихов останак да студирају код куће не значи затварање у једну средину.

“То је заправо отварање неких нових видика, стицање нових знања на матичним факултетима, али истовремено они ће моћи да добију прилику да путују и учествују у програмима међународне размјене студента и слично”, рекао је Ћосић.

Он је додао да није битно да само млади из Источног Сарајева студирају овдје, него и из цијеле Републике Српске, БиХ, па и окружења.

“Довољно је поменути примјер Медицинског факултета у Фочи, који, осим на српском, има и студије на енглеском језику, који је најбољи медицински факултет у Републици Српској, БиХ и сигуран сам да томе стреме и остали факултети”, истакао је Ћосић.

Проректор за науку, истраживање и развој на Универзитету у Источном Сарајеву Јелена Kрунић истакла је да је ова презентација прилика да представе Универзитет, који је један од водећих у Републици Српској, али и БиХ, и за 30 година рада растао и развијао се, те постао призната високошколска установа у земљи и иностранству.

“Ово је јединствена прилика да прикажемо средњошколцима које студијске програме нудимо. На наших 15 различитих факултета и двије академије имају прилику да уче од најбољих наставника, који су изврсни стручњаци, најбољи научници у својој области, што и показују резултати свјетских ранг-листа”, навела је Kрунићева.

Она је додала да стимулишу менторски рад, односно рад у малим групама, тако да омогаћавју да студенти стичу најбоља знања и вјештине.

“Стимулишемо практични рад и студентску праксу, тако да студенти добијају знања и искуства директно из реалног сектора, а то ће им, са друге стране, омогућити и боље запослење. Такође, студенте стимулишемо да студирају код нас, али и да прошире своје видике, јер смо јако међународно оријентисана установа и имамо велики број потписаних споразума о сарадњи са факултетима у Европи и свијету”, истакла је Kрунићева.

Kоординатор Савјета родитеља у Средњој школи “28. јуни” Ведрана Мијовић Пантелић истакла је да је циљ обиљежавања Дана средњошколаца на овај начин прилика да се скрене пажња на појаве у друштву о којима се не говори довољно, а то је одлив младе радне снаге.

“Циљ нам је задржати младе у Републици Српској, јер су они наша будућност, да овдје расту, стварају и дају онолико колико могу, а ми вјерујемо да могу много”, рекла је Пантелићева.

Директор Средње школе “28. јуни” у Источном Новом Сарајеву Борис Брајовић истакао је да су ове године на овај дан одлучили да окупе ученике и професоре школе, али и представнике локалне власти и академске заједнице са циљем да се укаже на чињеницу колико је важно задржати младе на овом подручју, јер су они будућност овог града и Републике Српске.

Он је додао да школа константно расте, напомињући да су прије четири године имали око 500, а сада 614 ученика који се образују у неколико смјерова.

“Тренутно је најпопуларнији смјер техничар информационих технологија, јер је сада сваки ИТ техничар или инжењер тражен на тржишту рада уз добра примања. Имамо и туристичке и саобраћајне техничаре. Покушавамо да нашим ученицима понудимо оно што је занимање будућности”, рекао је Брајовић.

Filter 2019