Sat. May 18, 2024
ћирилица /latinica

Srbi odlučili da napuste sve prištinske institucije

Izvor: Srna

Politički i institucionalni predstavnici Srba odlučili su danas da Srbi napuste sve političke institucije na Kosovu i Metohiji, skupštinu, vladu i četiri opštine, kao i u pravosudne organe, policiju i administraciju, izjavio je predsjednik Srpske liste Goran Rakić.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić je najavio da će te odluke biti na snazi dok Priština ne počne da poštuje sporazume i pravo, dok ne povuče odluku o tablicama i formira Zajednicu srpskih opština.

Nakon toga Rakić je podnio ostavku na mjesto ministra u vladi u Prištini, dok su i ostali predstavnici Srba podnijeli ostavke na mjesto poslanika u Skupštini, gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije, kao i svi zaposleni u institucijama na Kosovu, prenosi portal “Kosovo onlajn”.

Rakić je rekao da je na sastanku zaključeno da Priština konstantno ruši međunarodno pravo i sporazume postignute u Briselu, kao i da je srpski narod na Kosovu i Metohiji izložen kontinuiranom teroru i nezakonitim jednostranim aktima.

“Počevši od kršenja slobode kretanja, upada ROSU, izgradnje policijskih baza, sudskih progona zbog političke reči, zabrane prave glasa i pokušaja izazivanja humanitarne katastrofe zabranom vakcinacije, skrnavljenja grobova”, dodao je Rakić. 

Potpredsjednik Srpske liste Igor Simić pojasnio je da Srbi napuštaju sve političke institucije – skupštinu i vladu privremene uprave u Prištini, kao i četiri opštine na sjeveru KiM, kao i pravosudne organe, policiju i administraciju.

Kako su saopštili nakon sastanka, odluke ostaju na snazi sve dok Priština ne povuče odluke o tablicama i ne formira Zajednicu srpskih opština.

Uputili su zahtjev Prištini da poštuje sve sporauzume uključujući Briselski sporazum.

Simić je saopštio da svi poslanici podnose neopozivu ostavku, a grupa policajaca simbolično je skinula uniforme.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com