Срби одлучили да напусте све приштинске институциjе

Извор: Срна

Политички и институционални представници Срба одлучили су данас да Срби напусте све политичке институције на Косову и Метохији, скупштину, владу и четири општине, као и у правосудне органе, полицију и администрацију, изјавио је предсједник Српске листе Горан Ракић.

Предсједник Српске листе Горан Ракић је најавио да ће те одлуке бити на снази док Приштина не почне да поштује споразуме и право, док не повуче одлуку о таблицама и формира Заједницу српских општина.

Након тога Ракић је поднио оставку на мјесто министра у влади у Приштини, док су и остали представници Срба поднијели оставке на мјесто посланика у Скупштини, градоначелника у четири општине на сјеверу Косова и Метохије, као и сви запослени у институцијама на Косову, преноси портал “Косово онлајн”.

Ракић је рекао да је на састанку закључено да Приштина константно руши међународно право и споразуме постигнуте у Бриселу, као и да је српски народ на Косову и Метохији изложен континуираном терору и незаконитим једностраним актима.

“Почевши од кршења слободе кретања, упада РОСУ, изградње полицијских база, судских прогона због политичке речи, забране праве гласа и покушаја изазивања хуманитарне катастрофе забраном вакцинације, скрнављења гробова”, додао је Ракић. 

Потпредсједник Српске листе Игор Симић појаснио је да Срби напуштају све политичке институције – скупштину и владу привремене управе у Приштини, као и четири општине на сјеверу КиМ, као и правосудне органе, полицију и администрацију.

Како су саопштили након састанка, одлуке остају на снази све док Приштина не повуче одлуке о таблицама и не формира Заједницу српских општина.

Упутили су захтјев Приштини да поштује све спораузуме укључујући Бриселски споразум.

Симић је саопштио да сви посланици подносе неопозиву оставку, а група полицајаца симболично је скинула униформе.

Filter 2019