Mon. May 27, 2024
ћирилица /латиница

Сарајево међу најзагађенијим градовима на свијету

Извор: Нрзависне новине

Сарајево је јутрос по квалитету ваздуха међу 20 градова са најзагађенијим ваздухом на свијету, подаци су мреже “Ервижуал”.
Према подацима мјерења у БиХ, индекс квалитета ваздуха у Сарајеву у 7.00 часова износио је 172, потом слиједе Зеница са индексом 170, Високо са 166 и Kакањ са 155, што спада у категорију нездравог.

Лица са болестима срца и дисајних органа, попут астме, упозоравају се на могућу појаву појачаних симптома и интензитета болести, док би и остали становници тих подручја могли такође почети осјећати негативан утицај загађења на здравље.

У Илијашу је истовремено индекс квалитета ваздуха износио 147, а у Бањалуци 146, што је нездраво за осјетљиве групе, док је квалитет ваздуха био добар на подручју Ливна и Бихаћа.

Из земаља региона јутрос су по загађености ваздуха испред Сарајева били Београд на 15. мјесту, Скопље на седмом и Загреб на петом, а прве три позиције припале су индијском Делхију, пакистанском Лахореу и кинеском Вухану.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com