Sun. Dec 4, 2022
ћирилица /latinica

Ritmička gimnastika- najbolja sportska aktivnost za djevojčice

Izvor: gradistocnosarajevo.net

Klub ritmičke gimnastike „Bubamara“ iz Istočnog Sarajeva osnovan je prije šest godina i jedini je klub ritmičke gimnastike u istočnom dijelu Republike Srpske. U klubu kažu da ponosno predstavljaju naš grad na mnogim takmičenjima, ali i da mnogo pažnje posvećuju rekreativnoj i korektivnoj gimnastici, jer ovaj sport, prvenstveno, pomaže djevojčicama da se zdravo i pravilno razvijaju.

Predsjednik kluba i glavni trener, Dajana Cerovina, ističe da je, od samog početka, zainteresovanost djevojčica za ritmičku gimnastiku velika.

„Zainteresovanost za ovaj sport na našu sreću, nikada nije prestala. Kroz naš klub prošlo je mnogo djevojčica, neke su i danas sa nama. Ritmička gimnastika je, isključivo, sport za djevojčice, koji im omogućava da zdravo odrastaju i sazrijevaju“, rekla je Cerovina.

„Bubamara“ ima oko 30 aktivnih takmičarki, uzrasta od šest do 13 godina, u prvoj selekciji, dok ritmičku gimnastiku rekreativno, u početnoj selekciji, trenira oko 40 djevojčica.

„Upisujemo i nove polaznice, uzrasta od pet do 10 godina. Neke od njih u početku osjećaju dozu straha, što je prirodno, kad se susretnete sa nečim nepoznatim. Međutim, djevojčice se jako brzo prilagode našim treninzima. Uz pomoć trenera, većinu elemenata sa lakoćom savladaju, tako da strah ubrzo prestaje“, navodi Cerovina.

Ritmička gimnastika – spoj gracioznosti, ritma i snage

Dajana Cerovina kaže da ritmička gimnastika iziskuje veliku razgibanost, elastičnost, fleksibilnost, osjećaj za ritam, gracioznost, ali i snagu. To je spoj ritmičkih elemenata, baletskih koraka i muzike.

„Prirodno talentovano dijete se jako brzo izvoji samo, jako malo mu je potrebno da napreduje, ali ima i onih, manje talentovanih, koji svojim radom, trudom i zalaganjem,  ako to istinski žele, postignu dobre rezultate nakon određenog vremena“, ističe Cerovina.

Redovni treninzi učiniće da vaše dijete ima pravilno držanje, dobru motoriku i koordinaciju pokreta. Odličan je način za učenje harmoničnih plesnih pokreta, te za oslobađanje kreativnosti i prelaženje granica vlastitih mogućnosti – kako fizičkih tako i mentalnih.

Cerovina naglašava da takmičarke njihovog kluba treniraju tri puta sedmično, mada, bi, kako ističe, treninzi trebalo da budu češći.

 „Bez obzira na mnoge nedostatke, kad je riječ o terminima koji su nam potrebni za rad, jako smo uspješne i ponosna sam na sve naše takmičarke. Gimnastika je posebna vrsta ljubavi, a mi funkcionišemo kao jedna velika porodica“, ističe Cerovina.

Takmičarke ovog kluba tokom cijele godine učestvuju na turnirima, osim u ljetnoj pauzi, u julu i avgustu, kada nemaju treninge. Učestvovale su na međunarodnim takmičenjima, prijateljskim turnirima, te na prvenstvu BiH u ritmičkoj gimnastici.

Polaznice ovog kluba nastupale su i pred publikom u našem gradu, u okviru manifestacije „Ljeto u Istočnom Novom Sarajevu“.

„Ove godine, prvi turnir smo imali početkom septembra u Vogošći, odakle su djevojčice donijele zlatne, srebrne i bronzane medalje. U oktobru smo učestvovali na turniru u Visokom i ponovo donijele medalje u naš grad, kako individualne, tako i za ekipni rezultat“, navodi Cerovina i najavljuje takmičenja u Kiseljaku, Visokom i Sarajevu, koja bi trebalo da budu održana početkom decembra.

Najljepši sport za djevojčice

Iako ne mogu sve djevojčice koje treniraju, da budu i takmičarke, ritmička gimnastika im može donijeti mnoge koristi. Ako tražite sport idealan za vašu princezu koji ne donosi samo fizičke, već i emocionalne i intelektualne benefite, upišite je na ritmičku gimnastiku, poručuju iz Kluba ritmičke gimnastike „Bubamara“.

„Mislim da nema ljepšeg spota za djevojčice, jer omogućava lijepo držanje tijela, pravilan rast i razvoj“, navela je Cerovina, dodajući da joj posebno zadovoljstvo pričinjava kada roditelji sami primijete da njihovo dijete ima ljepše držanje tijela, da rado dolazi na treninge i da je srećno.

Osim ritmičke i sportske gimnastike, u klubu rade i korektivnu gimnastiku, odnosno, odgovarajuće vježbe kojima je moguće ispraviti određene deformitete na kičmenom stubu, nogama ili stopalima, što je izuzetno važno u periodu ranog razvoja djeteta. „Poručila bih svim roditeljima, da, ako primijete da je njihovo dijete talentovano, da ima smisla za ritam, ili, jednostavno, žele da im djeca zdravo rastu i razvijaju se, neka ih uključe u klub ritmičke gimnastike. Najbolji uzrast za upis je od navršene pete godine života, kada dijete može da aktivno prati trening i napreduje“, istakla je Cerovina i poželjela dobrodošlicu svim budućim članicama „Bubamare“.

Filter 2019