Tue. Nov 29, 2022
ћирилица /латиница

Рано откривање карцинома дојке најбољи пут у лијечењу

Извор: Филтер

Специјалиста онкохирургије са Института за онкологију и радиологију Србије др Зоран Kозомара био је један од предавача на другом Симпозијуму одржаном у Болници „Србија“, гдје је говорио о сентинел биопсији аксиларних лимфних чворова код раног карцинома дојке.

„Веома ми је драго што имам прилику да учествујем на другом симпозијуму у организацији Болнице „Србија“. Моја обавеза је била да се одазовем позиву и да присуствујем оваквом научном скупу“, рекао је др Kозомара.

Др Kозомара се бави хирургијом дојке, хирургијом штитне жлијезде и меланомима.

„У Болници „Србија“ присуствовао сам операцијама када су љекари ваше установе почели да примјењују методу детекције првог сентинел лимфног чвора код карционома дојке. Ви имате јако добар тим, који то јако лијепо ради“, додао је др Kозомара.

Он каже да је карцином дојке најчешћа малигна болест код жена у периоду од 35 до 54 године.

„За једну малигну болест треба око седам, осам година да од једне ћелије пређе у малигну у унванзивни тип који можемо да детектујемо. Основа сваког успјеха у лијечењу је рано откривање и савремене методе лијечења“, нагласио је др Kозомара.

Према његовим ријечима, тумор се из дојке шири у пазушну јаму и веома је важно открити да ли има малигних ћелија у пазушној јами, јер је и раније био стандард да се ради вађење свих чворова из пасужне јаме.

„Веома је битно да видимо микроскопом пут гдје је могуће да се карцином проширио, а то је сентинел метода, обиљежавање првог чвора у пазуху“, навео је др Kозомара.

„Рано откривање карцинома дојке је најбољи пут у лијечењу и апелујем на све жене да раде самопрегледе. Мамографије је потребно радити послије педесете године на сваке двије године живота, а млађе жене ултразвук дојке једном годишње“, закључио је др Kозомара.

Filter 2019