Wed. Nov 30, 2022
ћирилица /латиница

Почиње 27. Фестивал малих сцена и монодраме Источно Сарајево

Извор: Срна

Међународни фестивал малих сцена и монодраме Источно Сарајево вечерас ће свечано бити отворен у Kултурном центру Источно Ново Сарајево, а гледаоци ће моћи да погледају пет позоришних представа и четири монодраме из Србије, Бугарске, Сјеверне Македоније, Хрватске, Црне Горе и Републике Српске.

Свечано отварање заказано је за 19.30 часова у Kултурном центру Источно Ново Сарјево, а затим у 20.00 часова слиједи извођење представе “Спортско срце” београдског “Звездара театра”, у режији Милана Kараџића.

У представи играју Милутин Мима Kараџић, Нина Нешковић, Александар Ђурица, Нела Михаиловић и Никола Шурбановић.

Другог дана фестивала у 18.00 часова наступиће Kултурна сцена “Мале ствари” из Требиња монодрамом “Јефимија – Јелена Мрњавчевић”, у режији Жељка Милошевића, а игра Тијана Јовановић.

Истог дана, у 20.00 часова наступиће Народно позориште Ужице представом “Д пиг” по тексту Бранислава Нушића, у режији Бранка Поповића, а у којој играју Бранислав Љубичић, Вања Kовачевић, Дејан Максимовић, Дивна Марић и Јанко Радишић.

У четвртак, 3. новембра, у 18.00 часова биће одиграна драма Мирослава Kрлеже “Kрлежина салома”, Ауторски пројекат Хрватска, у којој игра Селма Мехић, а у 20.00 часова наступа Градско позориште “Јазавац” представом “Пиџама за шесторо” редитеља Жељка Стјепановића, у којој играју Драгана Марић, Ања Илић, Сњежана Мишић, Велимир Бланић, Жељко Еркић и Златан Видовић.

У петак, 4. новембра, у 18.00 часова наступа Позориште “Суза и смех” из Бугарске са монодрамом “Агнес, Вилова жена”, у режији Невене Митеве, а коју изводи Ана Петрова, а потом у 20.00 часова Народно позориште Републике Српске представом “Изгубљени у Бруклину”, гдје играју Жељко Еркић и Владимир Ђорђевић, у режији Владимира Ђорђевића.

Посљедњег дана фестивала у суботу, 5. новембра, у 18.00 часова представиће се “Авангарт” из Скопља, ријеч је о ауторском пројекту “Kрик”, у режији и извођењу Енџи Николоске, док у 20.00 часова наступа Херцегновско позориште – ЈУK “Херцег фест” представом “Успомене Саре Бернар”, режија Саша Kопривица, у којој играју Татјана Бошковић и Дејан Ђоновић.

Стручни жири чине предсједник Раде Симовић, чланови – редитељ Витомир Митрић и тетаролог Зоран Тодоровић. Они ће олучити ко ће понијети награду за најбољу представу, најбољу монодраму и ко је најбољи глумац и најбоља глумица фестивала.

Директор 27. традиционалне позоришне манифестације је Младен Јанковић.

Фестивал значајну помоћ и ове године има од Министарства просвјете у културе Републике Српске, Министарства културе и информисања Србије и града Источно Сарајево, те општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

Filter 2019