Sun. Apr 14, 2024
ћирилица /латиница

Почиње снимање филма о животу Даре Секулић

Извор: Срна

Продукција “Први кадар” из Источног Сарајева данас почиње снимање документарног филма “Чекајући крст” аутора и редитеља Витомира Митрића о животу и књижевном стваралаштву Даре Секулић.

 Радња филма обједињује свеукупно књижевно стваралаштво и живот Даре Секулић које ће из врло различитих положаја стварности и сна, живота и смрти, борбе и помирења, вјеровања и сумње, исконске повезаности али и антагонизма међу људима тражити свој смирај и спокој душе чекајући крст – појашњава Митрић.

Према његовим ријечима, кроз игране сцене, одређених сегмената из живота и рада књижевнице Даре Секулић, проткане поезијом и музиком на њене стихове и архивским материјалом у коме Дара говори о свом животу, фотографије са сахране, кадрова помена из цркве у Пискавици и израде крста, који чека, дочараће се њена исконска духовност и значај у очувању српске поезије страдања и патње.

Кроз синтезу поезије и слике, истиче он, добија се глас патничког, трпког лиризма, глас неутаживог бола егзистенције, али и глас умне воље да се судбина, лична и судбина рода, прими и и поднесе.

Митрић додаје да се овај документарни образовни тв-серијал састоји од двије епизоде/емисије “Јека Горе Петрове” и филма “Чекајући крст”.

-Серијал је намијењен широј телевизијској публици, али посебан значај има за млађу публику. Нове генерације, које живе у дигиталном добу не знају да препознају и доживе праве пјесничке вриједности и значај српског језика, књижевности и културе – навео је режисер овог филма.

Митрић каже да је серијал настао с циљем да се сачувају српски језик и књижевна и духовна култура од заборава и да би се нове генерације боље упознале о стваралаштву књижевнице и пјесникиње Даре Секулић кроз занимљив телевизијски садржај.

Дара Секулић (91) преминула је у Сарајеву је 12. априла 2021. Године, а према мишљењу многих била је најзначајнија српска пјесникиња послије Десанке Максимовић.

Секулићева је имала дуг и трауматичан животни пут, који се окончао у породичном кругу у Сарајеву.

– Њен живот битно су означила два рата, двије велике трауме. Траума дјевојчице са Кордуна, којој су усташе спалиле кућу и побиле више чланове бројне породице Секулића, те траума из времена рата у БиХ деведесетих година пошрлог вијека, када је поново морала искусити драму избјеглиштва – подсјетио је Митрић.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com