Sun. Jun 23, 2024
ћирилица /латиница

Потписан споразум о сарадњи са Универзитетом из Нижњег Новгорода

Извор: Срна

Представници Универзитета у Источном Сарајеву и Државног универзитета “Лобачевски” из Нижњег Новгорода потписали су данас на Палама споразум који ће допринијети наставку сарадње руско-српског народа, а подразумијева размјену асистената, професора, студената, али и учествовање у љетним школама и праксама.

Потписници су ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Kулић и замјеник проректора за међународне дјелатности научноистраживачког Државног универзитета “Лобачевски” из Нижњег Новгорода Kонстантин Kимајев.

Споразум је потписан у оквиру Међународног образовног форума “Руски језик и евроазијски вектор у развоју образовања, науке и културе”, који се одржава на Филозофском факултету на Палама, а присуствовао је и амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Kалабухов.

Kулић је истакао да је потписивањем овог споразума пријатељство српског и руског народа још једном потврђено, напомињући да је ово 12. споразум о сарадњи са Универзитетима у Руској Федерацији.

“На Државном универзитету у Нижњем Новгороду изучавају се српски језик, историја и култура. Такође, и на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву се изучавају руски језик, руска култура и историја и то је само потврда добрих пријатељских, братских односа између ова два народа”, изјавио је Kулић новинарима.

Он је напоменуо да је сарадња руско-српског народа јако важна у овим тешким временима, посебно када се покушава извршити фалсификовање историје.

Kимајев је изразио задовољство потписивањем споразума који ће, како је оцијенио, допринијети развоју руског језика, као и развоју просвјетне сарадње између два универзитета и јачању пријатељских веза.

“Ми се обавезујемо да ћемо српски језик на Универзитету у Нижњем Новгороду изучавати интензивније”, поручио је Kимајев.


©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com