Sun. Jun 23, 2024
ћирилица /latinica

Policija Srpske proslavlja krsnu slavu: MUP ključ stabilnosti i bezbjednosti građana

Izvor: Srna, RTRS

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske proslavlja je danas krsnu slavu – Svetog arhangela Mihaila.

Tim povodom otvoren je novoizgrađeni objekat Policijske akademije i objekat Centra za obuku, koji je sagrađen za potrebe Specijalne antiterorističke jedinice i Žandarmerije.

Policijska akademija sastoji se od dva odvojena objekta, i to nastavne zgrade i internata sa amfiteatrom. Objekat nastavne zgrade ima četiri kabineta kapaciteta po 30 mjesta, konferencijsku salu kapaciteta 50 mjesta, biblioteku sa čitaonicom, devet učionica i kancelarije za nastavno osoblje.

Ukupan kapacitet internata je 125 soba sa 500 kreveta. Sobe su raspoređene u dva krila na četiri etaže. Svaka soba ima kupatilo i opremljene su za smještaj četiri kadeta. Amfiteatar je smješten u centralnom dijelu objekta internata i kapaciteta je 500 stolica. Opremljen je sa potrebnim nastavnim sredstvima i učilima neophodnim za izvođenje nastave.

Otvoren je i objekat Centra za obuku, prvenstveno namijenjen za smještaj pripadnika Žandarmerije i SAJ-a za vrijeme pohađanja obuka u Centru za obuku.

Prethodno su potpisani ugovori sa kadetima 25. klase Policijske akademije osnovne policijske obuke i 11. klase za Specijalnu anititerorističku jedinicu.

Svečanostima obilježavanja krsne slave MUP-a Republike Srpske prisustvuju predsjednik Republike Milorad Dodik, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić i predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković.

Raport Dodiku predao je komandir Počasne jedinice MUP-a Republike Srpske Vitomir Petričević.

Dodik: Srpska je stabilna

Dodik je poručio je da će institucije Srpske podržavati MUP i Policiju čiji pripadnici moraju učiniti sve kako bi bili sačuvani javni red i mir.

Dodik je čestitao krsnu slavu MUP-a – Svetog arhangela Mihaila.

-Krsnu slavu da proslavite u miru i da sve više napredujete. Morate sačuvati javni red i mir za dobrobit naših građana – rekao je Dodik u Centru za obuku MUP-a u Zalužanima kod Banjaluke.

On je naveo da se danas obilježava više značajnih događaja za srpski narod, podsjetivši na ulazak srpske vojske i oslobođenje Banjaluke u Prvom svjetskom ratu.

-Na današnji dan je potpisan i Dejtonski mirovni sporazum koji smo prihvatili i odlučili da budemo u državnoj zajednici koja se zove BiH –  dodao je Dodik.

Ponovio da je od potpisivanja ovaj sporazum oskrnavljen nametanjima visokih predstavnika, što je nedopustivo.

-Republika Srpska danas slavi mir. Srpska je stabilna, a to se ogleda i u činjenici da politički i institucionalno funkcioniše u okviru Ustava – rekao je Dodik.

On je napomenuo da je u proteklom periodu ulagano u cijelu Republiku Srpsku od Trebinja, Višegrada, Jahorine do Banjaluke.

-Uskoro počinjemo gradnju bolnice u Trebinju, a biće nastavljena rekonstrukcija nekih bolnica, kao i dodatna ulaganja u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci – rekao je Dodik.

Napominje da se u Srpskoj grade i auto-putevi, s ciljem spajanja Banjaluke i Bijeljine.

-Veoma je važno da Republika Srpska poštuje Dejtonski mirovni sporazum i jedino je prihvatljivo postojanje njegovog slova. Samo tako BiH može funkcionisati -kategoričan je Dodik.

On je ponovio da je neophodno vratiti nadležnosti Republike Srpske.

-Republika Srpska će pokazati karakter u godinama koje dolaze, s ciljem očuvanja ustavno-pravne pozicije. Veoma je bitno što je Policija Srpske vratila svoje dostojanstvo i da je sačuvana uprkos brojnim pokušajima da bude ukinuta- rekao je Dodik.

Naglasio je da svi koji završe Policijsku akademiju dobijaju posao.

-Želim vam da ostanete patriote odane našim građanima, slobodi i miru –  poručio je Dodik.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je opravdano postojanje Centra za obuku, jer je odškolovano 3.000 mladih pripadnika MUP-a.

– MUP Srpske će nastaviti da ulaže u obuku novih generacija, a tome će služiti i novi objekat koji će u Centru biti danas otvoren. Već smo postavili temlje za objekat Helikopterske jedinice MUP-a Republike Srpske. To je sve urađeno zahvaljujući vlastima Republike Srpske s ciljem bezbjednosti građana – naveo je Lukač na potpisivanju ugovora sa kadetima 25. klase Policijske akademije osnovne policijske obuke i 11. klase za Specijalnu anititerorističku jedinicu (SAJ).

On je čestitao pripadnicima MUP-a 30 godina postojanja i krsnu slavu Svetog arhangela Mihaila.

– Ovo je naših prvih 30 godina. Možemo reći da je Republika Srpska čvrsta i stabilna i da MUP brine o bezbjednosti građana – naglasio je Lukač.

Republike Srpske Siniša Kostrešević položili su danas vijenac na Centralno spomen obilježe stradalim pripadnicima MUP-a u odbrambenom otadžbinskom ratu.

Vijenac su položile i porodice poginulih i pomoćnik direktora policije Republike Srbije Dragan Vasiljević.

Parastos za 782 poginula pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u Spomen-crkvi Svetog arhangela Mihaila u Centru za obuku u Zalužanima služio je Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem, koji je potom osveštao slavski kolač i žito u Spomen-crkvi Svetog Arhangela Mihaila.

Služenju parastosa prisustvovali su i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, pripadnici MUP-a, bivši pripadnici MUP-a, kao i članovi porodica poginulih policajaca.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com