Thu. Jun 13, 2024
ћирилица /латиница

Полиција Српске прославља крсну славу: МУП кључ стабилности и безбједности грађана

Извор: Срна, РТРС

Министарство унутрашњих послова Републике Српске прославља је данас крсну славу – Светог архангела Михаила.

Тим поводом отворен је новоизграђени објекат Полицијске академије и објекат Центра за обуку, који је саграђен за потребе Специјалне антитерористичке јединице и Жандармерије.

Полицијска академија састоји се од два одвојена објекта, и то наставне зграде и интерната са амфитеатром. Објекат наставне зграде има четири кабинета капацитета по 30 мјеста, конференцијску салу капацитета 50 мјеста, библиотеку са читаоницом, девет учионица и канцеларије за наставно особље.

Укупан капацитет интерната је 125 соба са 500 кревета. Собе су распоређене у два крила на четири етаже. Свака соба има купатило и опремљене су за смјештај четири кадета. Амфитеатар је смјештен у централном дијелу објекта интерната и капацитета је 500 столица. Опремљен је са потребним наставним средствима и училима неопходним за извођење наставе.

Отворен је и објекат Центра за обуку, првенствено намијењен за смјештај припадника Жандармерије и САЈ-а за вријеме похађања обука у Центру за обуку.

Претходно су потписани уговори са кадетима 25. класе Полицијске академије основне полицијске обуке и 11. класе за Специјалну анититерористичку јединицу.

Свечаностима обиљежавања крсне славе МУП-а Републике Српске присуствују предсједник Републике Милорад Додик, српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић и предсједник Владе Српске Радован Вишковић.

Рапорт Додику предао је командир Почасне јединице МУП-а Републике Српске Витомир Петричевић.

Додик: Српска је стабилна

Додик је поручио је да ће институције Српске подржавати МУП и Полицију чији припадници морају учинити све како би били сачувани јавни ред и мир.

Додик је честитао крсну славу МУП-а – Светог архангела Михаила.

-Крсну славу да прославите у миру и да све више напредујете. Морате сачувати јавни ред и мир за добробит наших грађана – рекао је Додик у Центру за обуку МУП-а у Залужанима код Бањалуке.

Он је навео да се данас обиљежава више значајних догађаја за српски народ, подсјетивши на улазак српске војске и ослобођење Бањалуке у Првом свјетском рату.

-На данашњи дан је потписан и Дејтонски мировни споразум који смо прихватили и одлучили да будемо у државној заједници која се зове БиХ –  додао је Додик.

Поновио да је од потписивања овај споразум оскрнављен наметањима високих представника, што је недопустиво.

-Република Српска данас слави мир. Српска је стабилна, а то се огледа и у чињеници да политички и институционално функционише у оквиру Устава – рекао је Додик.

Он је напоменуо да је у протеклом периоду улагано у цијелу Републику Српску од Требиња, Вишеграда, Јахорине до Бањалуке.

-Ускоро почињемо градњу болнице у Требињу, а биће настављена реконструкција неких болница, као и додатна улагања у Универзитетски клинички центар Републике Српске у Бањалуци – рекао је Додик.

Напомиње да се у Српској граде и ауто-путеви, с циљем спајања Бањалуке и Бијељине.

-Веома је важно да Република Српска поштује Дејтонски мировни споразум и једино је прихватљиво постојање његовог слова. Само тако БиХ може функционисати -категоричан је Додик.

Он је поновио да је неопходно вратити надлежности Републике Српске.

-Република Српска ће показати карактер у годинама које долазе, с циљем очувања уставно-правне позиције. Веома је битно што је Полиција Српске вратила своје достојанство и да је сачувана упркос бројним покушајима да буде укинута- рекао је Додик.

Нагласио је да сви који заврше Полицијску академију добијају посао.

-Желим вам да останете патриоте одане нашим грађанима, слободи и миру –  поручио је Додик.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да је оправдано постојање Центра за обуку, јер је одшколовано 3.000 младих припадника МУП-а.

– МУП Српске ће наставити да улаже у обуку нових генерација, а томе ће служити и нови објекат који ће у Центру бити данас отворен. Већ смо поставили темље за објекат Хеликоптерске јединице МУП-а Републике Српске. То је све урађено захваљујући властима Републике Српске с циљем безбједности грађана – навео је Лукач на потписивању уговора са кадетима 25. класе Полицијске академије основне полицијске обуке и 11. класе за Специјалну анититерористичку јединицу (САЈ).

Он је честитао припадницима МУП-а 30 година постојања и крсну славу Светог архангела Михаила.

– Ово је наших првих 30 година. Можемо рећи да је Република Српска чврста и стабилна и да МУП брине о безбједности грађана – нагласио је Лукач.

Републике Српске Синиша Кострешевић положили су данас вијенац на Централно спомен обиљеже страдалим припадницима МУП-а у одбрамбеном отаџбинском рату.

Вијенац су положиле и породице погинулих и помоћник директора полиције Републике Србије Драган Васиљевић.

Парастос за 782 погинула припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске у Спомен-цркви Светог архангела Михаила у Центру за обуку у Залужанима служио је Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем, који је потом освештао славски колач и жито у Спомен-цркви Светог Архангела Михаила.

Служењу парастоса присуствовали су и предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, припадници МУП-а, бивши припадници МУП-а, као и чланови породица погинулих полицајаца.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com