Папирне књижице од јануара иду у историју

Извор: Глас Српске

 Папирне здравствене књижице за мање од два мјесеца одлазе у историју, а нове електронске још није преузело десетак одсто становништва Српске, због чега из Фонда здравственог осигурања позивају грађане да то учине до краја године.

Нове електронске картице, чија је подјела осигураницима почела још прије двије године и које је до сада преузело 832.000 осигураника, служе да пацијент буде идентификован у Интегрисаном здравственом информационом систему (ИЗИС) на који су повезане све здравствене установе у Српској. На основу електронске картице провјерава се статус осигураног лица, али и остварује приступ здравственом картону пацијента.

– До краја године упоредо се користе старе књижице и електронске, али од јануара идуће године у потпуности се прелази на е-картице. Осигураници којима није израђена е-картица треба да подносу захтјев у најближој пословници Фонда, гдје ће добити потврду коју могу користити у случају да им је потребна здравствена заштита све док не буде израђена њихова е-картица – појашњавају у Фонду.

Навели су да је рок важења за електронске здравствене картице које су израђене након 1. јуна ове године десет година, а за оне раније пет.

– Картице које су раније штампане, у случају да не буду оштећене, да није дошло до промјене личних података и слично, нема разлога да се не користе и након рока важења који је на њима наведен. Првобитни рок од пет година важења постављен је првенствено јер је то био период гарантног рока ИЗИС-а – појаснили су у Фонду и додали да су се сада створили услови да е-картице могу трајати много дуже.

Додају да су имплементацијом Дома здравља Бањалука на ИЗИС прошле седмице све јавне здравствене установе у Српској прешле на нови систем.

– Сви медицински подаци сада су интегрисани на једном мјесту, за разлику од раније, када је свака здравствена установа била јединка за себе и само је она располагала подацима о осигураницима који су користили њихове услуге. То ће, између осталог, спријечити дуплирање прегледа и допринијети ефикаснијем лијечењу пацијената на основу увида љекара у његов електронски картон – навели су у Фонду и додали да су на ИЗИС повезане и приватне здравствене установе.

Додају да су предности ИЗИС-а, чијом имплементацијом су у употребу уведене и електронске упутнице, рецепти и електронски картони, вишеструке почевши од унапређења квалитета здравствене заштите, побољшања сигурности, смањења административних трошкова, те ефикаснијег и квалитетнијег система здравствене заштите у цјелини.

– Досадашњи картони замјењују се електронским који садрже све податке о пацијенту на једном мјесту, независно од тога да ли су прикупљени у амбуланти породичне медицине, служби хитне помоћи, болници или специјалистичкој амбуланти. Љекари који лијече пацијента на једном мјесту имају детаљан увид у историју лијечења, те важне податке, попут оних о алергијама, хроничним обољењима, терапијама које је примао и слично – појаснили су у Фонду.

Апотеке

У Фонду здравственог осигурања РС кажу да је у прва три мјесеца примјене електронских рецепата реализовано њих око четири милиона.

– Апотеке су реализацију електронских рецепата започеле 1. априла ове године и тај сегмент ИЗИС-а се успјешно спроводи у пракси захваљујући адекватној припреми и спремности апотека на тај посао – рекли су у Фонду.

Filter 2019