Thu. Dec 1, 2022
ћирилица /latinica

Pale: Sufinansiranje boravka djece u privatnim vrtićima

Izvor: Srna

Opština Pale sufinansiraće boravak djece u privatnim predškolskim ustanovama „Cvrčak“ i „Bambi“ sa 50 KM po mališanu.
Načelnik opštine Pale Boško Jugović potpisao je danas sa predstavnicima ova dva vrtića aneks sporazuma o sufinansiranju troškova boravka djece u njihovim ustanovama.

Jugović je poručio da je lokalna zajednica odlučila da u okviru pronatalitetne politike i drugih aktivnosti preuzme na sebe poskupljenje od 50 KM mjesečno po djetetu u ovim privatnim predškolskim ustanovama.

„Potpisali smo aneks sporazuma koji je već bio aktivan, prema kojem se sufinansiralo po 20 KM po djetetu za mjesečni boravak u dva privatna vrtića. Taj aneks sada podrazumjeva sufinaniranje 50 KM po djetetu, kako bi se rasteretio budžet roditelja“, izjavio je Jugović novinarima.

On je objasnio da roditelji treba da znaju da na ovaj način opština Pale preuzima oko 100.000 KM donacije vrtićima kojima plaćaju direktno na osnovu spiskova koje prilože i na osnovu upisanog broja mališana.

Prema njegovim riječima, trenutno u vrtiću „Cvrčak“ boravi 120, a u „Bambiju“ 50 mališana, aneks važi do kraja godine, ali će predložiti nastavak tog ugovora i planirati sredstva u budžetu za narednu godinu.

„Ovo je najbolji način da se pokaže kako opština Pale vodi kvalitetnu pronatalitetnu politiku. Jedna smo od rijetkih opština u Republici Srpskoj i jedina u sastavu grada Istočno Sarajevo koja se usudila na ovakav iskorak“, rekao je Jugović i dodao da će to sigurno biti inicijalna kapisla da i drugi razmišljaju u tom pravcu.

On je zahvalio vlasnicima vrtića „Cvrčak“ i „Bambi“ koji su imali sluha i prihvatili njegovu inicijativu.

Direktor predškolske ustanove „Cvrčak“ Ivana Savić zahvalila je načelniku što je imao razumijevanja za njihove probleme.

„Cijene rastu i dolazi do novog poskupljenje boravka djece u vrtiću. Prvo poskupljenje smo imali na početku godine, a novo od 1. oktobra. Opština je imala sluha i preuzela na sebe to poskupljenje kako ne bi bilo na teret roditelja“, istakla je Savićeva.

Ona je dodala da se poskupljenje dešava zbog kolektivnog ugovora i rasta plata zaposlenih u ovim ustanovama, pa su primorani da ponovo mijenjaju cijenu jer im je jedini izvor primanja uplate roditelja.


Filter 2019