Sun. Dec 4, 2022
ћирилица /latinica

Narednih dana pojačana kontrola cijena osnovnih životnih namirnica

Izvor: gradistocnosarajevo.net

Nadležni inspektori Odjeljenja za inspekcijske poslove Gradske uprave Istočno Sarajevo, u saradnji sa Inspektoratom Republike Srpske, vršiće narednih dana pojačanu kontrolu poštovanja propisanih marži prilikom formiranja cijena osnovnih životnih namirnica, u prodajnim objektima u svih šest opština na području grada Istočno Sarajevo.

Iz Odjeljenja za inspekcijske poslove Gradske uprave Istočno Sarajevo upozoravaju vlasnike samostalnih trgovačkih radnji i maloprodajnih objekata koji se bave prometom mješovite robe, pretežno, prehrambenim proizvodima, da poštuju uredbu o ograničavanju marže, te da ne vrše neosnovano povećanje cijena osnovnih životnih namirnica, jer će u suprotnom biti sankcionisani.

Uredbom o ograničavanju marže predviđene su novčane kazne u iznosu od 10.000 KM, za pravna lica, a 5.000 KM za preduzetnike koji postupe suprotno odredbama ove uredbe. Osim novčane kazne, predviđena je mjera oduzimanja protivpravno ostvarene imovinske koristi.

Uredbom o ograničavanju marži u prometu robe, marža je ograničena isključivo za proizvode koji spadaju u osnovne životne namirnice (so, životinjska mast, suncokretovo ulje i biljna mast, margarin, pasterizovano mlijeko, jogurt, pšenično brašno, hljeb, šećer, hrana za dojenčad i hrana za bebe, lijekovi).

U Odjeljenju za inspekcijske poslove Gradske uprave Istočno Sarajevo rečeno je da su u ponedjeljak, 21. novembra, vršili kontrolu poštovanja propisanog radnog vremena tokom republičkog praznika –Dana potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i kaznili tri subjekta na području opštine Sokolac.

Ukupnom kaznom u iznosu 2.300 KM kažnjena su  dva privredna subjekta koji se bave primarnom preradom drveta i jedan maloprodajni objekat.

Filter 2019