Mon. May 20, 2024
ћирилица /латиница

Митрополит Јоаникије: Црна Гора се почела враћати Његошу

Извор: Срна

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије оцијенио је да долазе боља времена за Црну Гору, јер се почела враћати Његошу, с обзиром се ове године прославља Његошев дан, који обиљежавају и многе институције.

– И то је велики, велики корак за Црну Гору и то можемо видјети као знак покајања и преумљење, да више људи не размишљају онако како им се нареди из некога центра политичког, идеолошког, него су се вратили сами себи и вратили су се својим највећим људима. То је најприроднији поредак ствари – рекао је владика Јоаникије, који је данас служио Свету архијерејску литургију у Цетињском манастиру.

Митрополит Јоаникије је истакао да је вјечно оно што је духовно и, осим Петра Другог Петровића Његоша, чији се рођендан данас прославља, навео као примјере и Светог Јована Владимира, Светог Саву, Светог Симеона, Светог Василија Острошког и друге.

– Његош је сабрао све оно најљепше у нашем народу. Оно што је наш народ вјековима његовао у својој души, у свом срцу, он је то видио, узео и опјевао и уградио у своја дјела. Није он само ту уградио своју мудрост, него и народну мудрост и народно предање, заправо уградио је Јеванђеље и зато је лијепо речено да је његово дјело, посебно “Горски вијенац”, народна Библија – истакао је митрополит Јоаникије у бесједи.

Он је додао да је Његошева поезија, његово виђење ствари и слободе, пјевање о Божијој свјетлости и указивање на Божанско достојанство човјека јеванђелско и да само треба читати онако како је он то написао и тумачити сагласно његовој мисли и дјелу.

Истакао је да су у протеклом времену покушали и да преправе Његошево дјело, “да макну из њега или макар да запоставе оно што им се није свиђало”.

– Ми немамо намјеру да то прихватамо. Нити да прихватимо гажење његовога тестамента, нити рушења његове цркве на Ловћену, нити преправљања његова дјела, ни његовог српског огледала – истакао је владика Јоаникије.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com