Mon. May 20, 2024
ћирилица /латиница

Косовске институције од данас без Срба

Фото: Курир

Извор: Глас Српске

Због једностраних потеза Приштине, Срби на сјеверу Космета поднијели су оставке на све функције у локалној самоуправи, правосуђу, полицији, јавља РТС.

Срби на Сјеверу Космета су за мир и остају своји на своме. Од Приштине траже пуну примјену Бриселског споразума, формирање Заједнице српских општина и повлачење једностране одлуке у вези са регистарским таблицама.

Од данас на сјеверу Косова и Метохије неће бити српских полицајаца. Они су у својим полицијским станицама у недјељу и формално поднијели оставке. У тексту оставке наводе да оставку подносе својевољно из личних и моралних разлога. 

Осим у полицијским станицама српских полицајаца неће бити ни на административним пунктовима “Јариње” и “Брњак” које су напустили јуче послије подне.

Срба од данас неће бити ни у другим институцијама и службама формираним по Бриселском споразуму. Правосусдни органи остали су без судија и тужилаца, локалне самоуправе без администрације и службеника јер су оставке поднијели и општински и административни службеници.

Посланици Српске листе вратили су посланичке мандате скупштини привремених приштинских институција. То је потврдио Иљир Керчели, шеф кабинета предсједника скупштине.

Српски полицајци из све четири општине са сјевера КиМ који су поднијели оставке, од јутрос долазе у станицу полиције у Косовској Митровици како би раздужили опрему и наоружање.

Од јутрос оставке Срби подносе и у Основном суду у сјеверном дијелу Косовске Митровице.

Упркос незадовољству Срба политиком владе у Приштини на сјеверу КиМ је ових дана мирно а јутрос је настава у школи почела редовно, отворене су и здраствене установе, а продавнице су добро снабдјевене.

За насталу кризу у односима овдашњих Срба и владе у Приштини очекују се дипломатска и политичка рјешења.

Америчка амбасада у Приштини затражила је од Аљбина Куртија да одмах успостави Заједницу српских општина. Иза амбасаде траже од Срба да се врате у институције упозоравајући да тренутни спорови, како кажу, имају капацитет да даље ескалирају на терену.

Аљбин Курти је на синоћној сједници Владе у Приштини рекао да се “законитост и уставност не могу компромиртовати док дијалог и институције немају алтернативу”.

Курти је поновио позив Србима да не бојкотују и не напуштају косовске институције које како је рекао служе свима без разлике.

Протест Срба услиједио је на потез Приштине да, без претходног договора, укине КМ таблице и почне кажњавање оних који своје аутомобиле не желе да региструју на РКС таблице.

У селу Кишница код Грачанице група албанских младића бацила је Молотовљев коктел у двориште куће породице Трајковић.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com