Sun. Apr 14, 2024
ћирилица /латиница

Инспектори обарају цијене млијека, пале и прве казне

Извор: Глас Српске

Први резултати чешљања пословних књига мљекара у Српској показују знатна кршења прописане марже, због чега су поједини већ кажњени и упозорени да у задатом року снизе цијене млијека и млијечних производа.

Главни тржишни инспектор Радивоје Гаврић рекао је “Гласу Српске” да су инспектори завршили чешљање књига у једној мљекари.

– У “Млијекопродукту” из Козарске Дубице утврђено је низ неправилности. Због свега су им инспектори издали прекршајне налоге од 15.000 марака и наредили им да ускладе цијене у одређеном року – рекао је Гаврић.

На питање за колико је прекорачена маржа, Гаврић није могао прецизирати који је то износ те је навео да су прекорачења забиљежена како код млијека тако и млијечних производа.

– Прекорачења марже постоје и она ће се ускладити на основу наредбе инспектора. Након што све буде урађено по прописима, цијене млијека и млијечних производа “Млијекопродукта” у продавницама биће ниже и до 30 фенинга, односно производи ће појефтинити за онолико колико је било прекорачење марже – казао је Гаврић.

Нагласио је да је у току контрола мљекаре “Пађени” у Херцеговини те “Дуле” у Семберији.

– Чешљање књига тих мљекара биће завршено до краја седмице – навео је Гаврић.

Нагласио је да су инспектори по налогу актуелног премијера РС Радована Вишковића наставили и контроле формирања цијена основних животних намирница по тржним центрима те горива на бензинским пумпама у Српској.

– Контроле трају. Стално смо на терену. У новембру смо бензинске пумпе због пропуста при формирању цијена горива казнили са 120.000 марака – подвукао је Гаврић.

Појаснио је да поједини тржни центри и пумпе упркос кажњавању настављају да истичу више цијене основних животних намирница и горива те да ће због свега бити приморани, ако ти пословни субјекти наставе са таквим понашањем, да примијене крајњу мјеру, а то је катанац на њиховим вратима.

– Ако неко више пута понови једну те исту неправилност и упорно крши прописе при формирању цијена више пута, ми ћемо га затворити. Према закону имамо право на то – закључио је Гаврић.


Нелогичности

Радивоје Гаврић раније је рекао да има много нелогичности у мљекарама те да ће на основу њихових велепродајних цијена установити да ли поштују прописе.

– Нелогично је и да откупе литар млијека по 0,50 или 0,60 марака, а на крају литар изађе 2,50 марака. Видјећемо како они калкулишу – навео је Гаврић.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com