Sun. Apr 14, 2024
ћирилица /латиница

Давидовић: Говор мржње неприхватљив начин комуникације

Извор: Срна

Министарка породице, омладине и спорта Соња Давидовић изјавила је Срни да је јасна намјера институција да кроз измјену постојећих законских прописа додатно пооштре казнене мјере, како би и на тај начин послали поруку да је говор мржње неприхватљив начин комуникације у јавном простору.

Давидовићева је рекла да Министарство апсолутно подржава настојања да се измјене законски прописи који регулишу ову област.

Она је истакла да су два изгубљена млада живота потврда и велико упозорење да мржња увијек оставља трагове, чак и када се не виде.

– Два младића нису успјела да се изборе са притиском, оптужбама, подсмијехом и једнако су одговорни сви који су на било који начин учествовали у линчу на друштвеним мрежама – рекла је Давидовићева.

Она је додала да није рјешење у наставку линча према особама које су у јавности означене као одговорне већ у одговорности сваког појединца за изговорену ријеч, изнесен став или оптужбу на друштвеним мрежама.

Давидовићева је навела да сваки појединац има слободу да износи своје ставове и мишљења, али мора да има и одговорност за изречено, јер ничија слобода не смије да угрози слободу другог лица, нити да га на било који начин увриједи или понизи.

– Све учесталија појава клевете и неовлаштеног фотографисања и снимања, те експлоатисања тих садржаја у јавном простору треба бити оштро санкционисана, јер такво понашање може оставити трајне посљедице, првенствено по ментално здравље особе изложене суду јавности, али, нажалост, и фаталне по људски живот, што су посљедњи случајеви потврдили – истакла је Давидовићева.

Она је нагласила да степен одговорности сваког појединца за објављивање садржаја мора бити већи, а да је одговор институција врло јасан – нема толеранције за говор мржње нити било какав облик насиља, вербални или физички, у јавном простору и у друштву уопште.

Давидовићева је подсјетила да је ресорно министарство препознавши проблем, прије два мјесеца покренуло кампању “Буди другачији, блокирај хејт”, која има за циљ указивање на проблем говора мржње на друштвеним мрежама и у јавном простору уопште.

Она је навела да су за потребе кампање ангажовани инфлуенсери /људи који су активни на друштвеним мрежама и на тај начин остварују приходе, а имају велики број пратилаца/ који су поруку дијелили путем друштвених мрежа, како би дошла до што већег броја људи.

– С обзиром на то да су нам млади људи били главна циљна група, опредијелили смо се да им поруку пренесемо путем друштвених мрежа уз помоћ инфлуенсера, чије мишљење млади уважавају и прихватају. Сматрали смо да су личне приче најупечатљивије и зато смо послали поруку гласом људи који су свакодневно изложени говору мржње на друштвеним мрежама и који могу из личног искуства да говоре о овом проблему – навела је министарка породице, омладине и спорта.

Она је додала да су у кампању активно укључени и психолози јер за сваки проблем који се деси, тражи се реакција стручних лица и нуди начин да проблем буде ријешен.

Давидовићева је истакла да су, осим друштвених мрежа, кориштени сви доступни канали комуникација како би се говорило о овом проблему.

Она је истакла да се гостујући у телевизијском емисијама, али и разговарајући са новинарима различитих портала промовисала кампања, њени циљеви и упозоравили на проблеме до којих доводи неконтролисан говор мржње у јавном простору.

– Захвални смо медијима што су овој теми и кампањи дали значајан простор, јер су препознали важност и потребу да се о овом проблему непрекидно говори – навела је Давидовићева.

Она је рекла да је један од закључака двије панел-дискусије, које су одржане у оквиру кампање, био да је потребно измијенити законску регулативу која регулише ову област и пооштрити казнене одредбе.

Давидовићева је нагласила да се кампањом жељело превентивно дјеловати, јер је, показала су посљедња дешавања, неопходно упознати младе о свим проблемима, понудити им подршку, упознати о њиховим правим и охрабрити да се изборе са притиском.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик затражио је да буду припремљени закони о спречавању ширења лажних вијести, о спречавању језика мржње, о измјенама и допунама Кривичног закона с увођењем клевете и увреде, те проширењу кривичних дјела против уставног поретка. 

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com