Wed. Nov 30, 2022
ћирилица /латиница

Брашно и пекарски производи поскупјеће до краја године

Извор: Глас Српске

Цијене брашна у БиХ до краја године биће веће за десет одсто, што ће према ријечима пекара подићи и цијене пекарских производа.

Млинари из Српске и Федерације сложни су у томе да је потребно подићи цијене брашна с обзиром на тренутну ситуацију, пишу “Нрзависне”.

Предсједник Удружења млинара Републике Српске Зоран Кос рекао је да је поскупљење очекивано и да за то постоји неколико разлога.

– Први од њих је проблем с извозом житарица из Украјине, што се односи на цијели свијет и утиче на све. Други веома битан разлог је поскупљење енергената, којима цијена скаче из дана у дан. Као трећи веома битан разлог ја бих навео и слаб род, али и квалитет кукуруза код нас у регији. Оваква ситуација ће аутоматски дио кукуруза пребацити на сточну храну – рекао је Кос, објашњавајући да ће тиме потражња за пшеницом бити још већа. Додаје да су све  ово разлози за поскупљење пшенице, који ће подићи и цијену брашна.

Сматра да тренутна ситуација на берзи са цијеном пшенице није реална.

– Мислим да на берзу велики утицај има политичка ситуација. Према подацима берзе, најскупља пшеница је тренутно у Новом Саду, а сви знамо да то није истина и да је пшеница у Новом Саду јефтинија за 60 евра него у Мађарској – рекао је Кос, додајући да је тренутна цијена пшенице по тони између 380 и 420 евра.

Власник ланца пекара “Мања” из Бањалуке Саша Тривић најавио је могуће поскупљење пекарских производа.

-Према нашим информацијама требало би доћи до поскупљења од пет одсто, осим ако тренутна ситуација с Украјином додатно не подигне цијену – рекао је Тривић.

Према његовим ријечима, досадашња поскупљења пекарских производа нису покрила повећање трошкова цијена сировина тако да је реално очекивати да дође до минималног поскупљења пекарских производа.

Секретар Удружења за пољопривреду и прехрамбену индустрију Кантоналне привредне коморе у Тузли  Суад Селимовић појашњава да се  пшеница коју ћемо јести у будућности не  налази у БиХ, него у Мађарској и Србији и увијек постоји могућност раста цијена.

Filter 2019