Mon. May 20, 2024
ћирилица /латиница

Алексић: Ускоро прво рочиште против НАТО-а – и грађани Српске могу да туже

Извор: Срна

Адвокат из Ниша Срђан Алексић изјавио је да би до краја године требало да буде заказано прво рочиште према тужби против НАТО-а због посљедица бомбардовања осиромашеним уранијумом СР Југославије 1999. године и да је у припреми још 20 таквих тужби, уз налазе вјештака.

Становници Републике Српске имају право поднијети тужбе

Алексић је у интервјуу Срни рекао да и становници Републике Српске имају право поднијети тужбу и да је потребно да прикупе медицинску документацију.

“Заједно треба да сједнемо са правним тимом који бисмо формирали и да кренемо у поступак. Видећемо која је јединица и у ком саставу у то време употребила осиромашени уранијум. Ако је НАТО употребио, тужићемо њега или одговарајућу организацију која је била дужна да штити грађане, а не да им загади животну средину за наредних 4,5 милијарди година”, навео је Алексић.

Захтјеви за надокнаду штете од 100.000 до 300.000 евра

Алексић је рекао да је Вишем суду у Београду поднесено пет тужби у којима се захтијева накнада штете од НАТО-а од 100.000 до 300.000 евра.

“НАТО су тужили грађани обољели од канцера или породице оних који су преминули од те болести након што су непосредно били изложени дејству осиромашеног уранијума који су користили у НАТО бомбардовању Србије 1999”, изјавио је Алексић.

Алексић је подсјетио да је прва тужбу за накнаду штете у Србији поднесена 20. јануара прошле године и да је било потребно годину дана да је прими НАТО пакт, који је дао одговор да Алијанса има имунитет, односно да може бомбардовати, убијати и извршити ратни злочин, а да не одговара.

“То није тачно. Србија јесте потписала споразум са НАТО пактом 2005. године, али само да прође кроз њену територију. Било коју начињену штету морају да плате. Тај споразум не може да важи ретроактивно и да се односи на 1999. годину нити може да изузме ратне и злочине против човјечности”, навео је он.

Алексић је поручио да су посљедице НАТО бомбардовања доказиве на суду имајући у виду да српски род потресају исти проблеми због бомбардовања осиромашеним уранијумом у Републици Српској 1995, а у Србији 1999. године, када је извршена агресија, прије свега, на Косову и Метохији и на југу Србије.

“НАТО пакт је признао да је на Косову и Метохији употребио 15 тона осиромашеног уранијума и двије тоне на југу Србије у општинама Врање-Бујановац-Прешево. И ја потичем из малог села које је бомбардовано осиромашеним уранијумом, па је много мојих рођака преминуло, болесно, чак и мајка ми је преминула од посљедица канцера. Као адвокат са искуством од 30 година, велики је изазов за мене био да ову тему покренем”, поручио је Алексић.

Адвокату се јавило 4.000 обољелих грађана

Алексић је истакао да му се јавило око 4.000 обољелих грађана.

Према његовим ријечима, помаже му адвокат Анђело Фјоре Тартаља који се 22 године бави овом темом и који је пред италијанским судовима добио више од 350 правоснажних пресуда у корист италијанских војника обољелих или преминулих од рака након што су у мисијама на Косову и Метохији и у БиХ били непосредно изложени осиромашеном уранијуму.

Алексић је објаснио да је први случај био из Хаџића, када су се италијански војници вратили у Италију и послије шест мјесеци обољели од канцера, а тако је било и са војницима са Косова и Метохије.

“Све су то посљедице боравка на територији која је бомбардована осиромашеним уранијумом”, рекао је Алексић.

У Италији има више од 8.000 обољелих од канцера. Зато, додао је он, користи исте методе и стручњаке као Италијани како би доказао узрочно-посљедичну везу оболијевања од малигних болести.

“Урадили смо анализу и налазе за два лица. Једно је пуковник Драган Стојчић који је преминуо и у њему је пронађено 500 пута више осиромашеног уранијума него што је минимум. Код једне госпође која је живјела преко пута Кнез Михаилове гдје је бомбардован Генералштаб, пронађена је огромна количина тешких метала, што значи да осиромашени уранијум био у крстарећим ракетама. То говоре стручњаци из Србије”, навео је Алексић.

Према његовим ријечима, свака тужба има и вјештачење стручњака за експлозив, вјештачење вјештака судске медицине и вјештачење вјештака доктора из Италије гдје се у лабораторији утврђује присуство тешких метала. И за људе који су преминули може се урадити вјештачење на основу биопсије која се чува.

“Свака клиника која се бави канцером у својој архиви чува биопсију наредних 50 година. На основу те биопсије у Италији се утврђује присуство тешких метала осиромашеног уранијума, али је то, нажалост, скупо”, рекао је Алексић.

Алексић је објаснио да цијена анализе у Италији на присуство тешких метала и осиромашеног уранијума у тијелу износи 350 евра и без тога се не може кренути у поступак. Ту је, каже, ријеч о људима који су у Србији сиромашни због чега је донатор из Беча спреман да платити за троје да се то утврди.

“То нам је потребно за тужбу јер би било неозбиљно да покренемо поступак, а да немамо чврсте доказе. За сада имамо чврсте и необориве доказе. Суд је тај који треба да утврди истину, правду и узрочно-последичну везу”, рекао је нишки адвокат.

И наредних 4,5 милијарди година проблем због осиромашеног уранијума

Алексић је указао да је бомбардовањем осиромашеним уранијумом у наредних 4,5 милијарди година остављен проблем дјеци и будућим генерацијама.

Србија је, навео је он, прва у Европи према броју обољелих од канцера и друга у свијету, што довољно говори да је осиромашени уранијум захватио велику површину и број становника.

“Кориштене су гранате авиона А10 који у минути испаљује више од хиљаду пројектила, удари у тенк или у чврст метал и тако ствара температуру до пет хиљада степени. Стварају се ситне нано честице које вјетар разноси до 40 километара и обихвата ширу територију”, рекао је Алексић и додао да је количина од 15 тона, која је бачена на Србију, 150 пута већа него она у Хирошими и Нагасакију, што значи да су обухваћене и Албанија, Сјеверна Македонија, Бугарска и Румунија.

Он је рекао да је то шири проблем Балкана, тако да већ преговарају са адвокатима из ових земаља како би покренули поступке тужби јер се велики број људи оболио од канцера.

Он је подсјетио да ова болест настаје као посљедица излагања осиромашеном уранијуму и да је та узрочно-посљедична веза испитивана прво у НАТО бази у Калифорнији на војницима, а резулати који су постигнути 1979. године су идентични резултатима који су рађени у Италији у Институту за нанотехнологију у Торину.

Према његовим ријечима, резултати су показали тешке метале и код америчких и италијанских војника, с обзиром на то да су боравили на Косову и Метохији и у БиХ и послије неколико година обољели од канцера, јер честице осиромашеног уранијума када дођу у тијело нападају оног момента када ослаби имунитет, што може да траје неколико година.

“Штета учињена, али тражимо мирно рјешење”

Алексић је рекао да уз тужбу траже и мирно рјешење и да НАТО схвати колику је штету причинио српском народу и грађанима југа Србије и Косова и Метохије који живе у тешко загађеној радиоактивној животној средини.

“Ко причини штету, дужан је да је надокнади. Ако се то у Италији ради, зашто не би могло у Србији и у Српској да грађани који су обољели докажу узрочно-последичну везу. Не кажемо да су сви обољели од последица осиромашеног уранијума али за оне које докажемо у Институту за нанотехнологију, нормално је да им се помогне. Људски живот је највреднији. Имамо идеју да повежемо жртве Италије, Србије и Српске, јер све су то исти људи који пате и имају исту болест”, истакао је Алексић.

Алексић је позвао колеге адвокате, све оне који желе да се баве овом темом, да заједно крену у борбу, ураде истраживања и анализе као што је то радила Италија, а чак и да се супротно докаже, треба дати шансу сваком да се обрати суду.

“Они који су нам причинили стравичну штету морају да буду свесни да само решењем овог проблема могу да се изграде односе у будућности. Ако НАТО пакт или земље Западне Европе које су то учиниле осећају неку одговорност, чак и моралну, морали би да дођу и разговарају”, поручио је Алексић и додао да се прича о истини и правди полако шири.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com