Sun. Dec 4, 2022
ћирилица /latinica

Ko će nas predstavljati u Narodnoj skupštini? SNSD osvojio dva, SDS i DEMOS po jedan direktan mandat

Izvor: FILTER/M.K.

Na osnovu do sada objavljenih, nezvaničnih rezultata, na području Sarajevsko-romanijske regije kandidati SNSD-a za predsjednika RS i člana Predsjedništva ostvarili su ubjedljivu prednost u odnosu na protivkandidate.

A na osnovu do sada prebrojanih, nezvaničnih rezultata, svoje predstavnike u Narodnoj skupštini Republike Srpske iz ove regije imaće SNSD, SDS i DEMOS.

Ćosić: Pobjeda je velika odgovornost

Po, do sada dostupnim rezultatima iz izbornih štabova nekoliko partija, najviše glasova za poslanike u NS RS u Izbornoj jedinici 8 osvojio je SNSD. To znači da SNSD u Narodnu skupštinu šalje dva poslanika. Biće to, vjerovatno, Strahinja Bašević iz Sokoca i Damjan Škipina iz Pala. 

SNSD iz Istočnog Sarajeva u PD PS BiH šalje jednog poslanika i to je Miroslav Vujičić.

 „Mislim da su građani Istočnog Sarajeva svjesni onoga što su dali u prošlosti za Republiku Srpsku i svega onoga što sada daju, te itekako svjesni da ovdje prazna priča ne pobjeđuje nego da konkretna djela i rezultati donose pobjedu. Ovo nam donosi i veliku odgovornost da ono što smo rekli u kampanji za Istočno Sarajevo zaista uradimo i kao takvi se predstavimo građanima, da pokažemo da zaslužujemo njihovo povjerenje i da ih nismo iznevjerili“, rekao je Ljubiša Čosić, nosilac liste kandidata SNSD-a za NS RS iz IJ 8, komentarišući prve rezultate opštih izbora.

Božović: Sigurno će biti prigovora

U PD PS BiH iz IJ 3 ide i jedan poslanik SDS-a. Po sadašnjim rezultatima to je Darko Babalj iz Istočne Ilidže. U NS RS iz IJ 8 će, takođe, jedan SDS-ov poslanik. O imenima se još uvijek ne govori. 

Nosilac liste kandidata SDS-a iz ove izborne jedinice Marinko Božović, komentarišući prve rezultate, kaže da će nakon potvrde rezultata sigurno biti prigovora.

„Kada se potvrde rezultati biće i prigovora SDS-a na određena biračka mjesta i u Sarajevsko-romanijskoj regiji i u drugim dijelovima RS gdje ima dosta nelogičnosti. Na primjer, u sistem su uneseni takvi rezultati koji kandidatima za pojedinačke funkcije ispred SDS-a i PDP-a predviđaju 0 glasova. Nadam se da će CIK to analizirati i da će se izborna volja naših stanovnika u potpunosti ispoštovati“, kaže Božović.

Govoreći o samom izbornom procesu, Božović navodi da je razlika između kandidata za predsjednika RS jako mala a da na izbore nije izašlo više od 40 odsto onih s pravom glasa, te da to pokazuje da živimo u jako podijeljenom društvu. 

 „Samo jedna četvrtina stanovnika bira našu vlast i to je nešto što sigurno ostavlja prostora da se demokratski procesi u Republici Srpskoj mogu u budućnosti unaprijediti. Nama ostaje da ono što su birači kroz svoje poruke, u vidu broja glasova, dali nama kandidatima na adekvatan način analiziramo. Da, ukoliko smo sa nekim stvarima pogriješili, to ispravimo i da u ovom dijelu koji je vezan za zakonodavnu vlast budemo konstruktivna opozicija“, zaključuje Božović.

Stanišić: Zastupaću interese svakog čovjeka

Najveći procenat rasta u Sarajevsko-romanijskoj regiji ima Demokratski savez. Iako su ovo za DEMOS prvi opšti izbori i iako je teško porediti rezultate lokalnih sa ovim izborima, u odnosu na broj glasova koji su dobili 2020. godine, bilježe rast od preko 70 odsto. 

Direktan mandat osvojio je Aco Stanišić. On poručuje da je velika podrška DEMOS-u znak da birači vjeruju u ljude koji će zaista zastupati njihove interese u Narodnoj skupštini. Kaže da će biti poslanik svakog čovjeka Sarajevsko-romanijske regije.

„Mi smo zadali sebi određene ciljeve do kojih smo došli konkretnim radom na terenu, radom s ljudima, ne obećavajući kule i gradove, ne lažući ljude.  Ljudi su to prihvatili, dali nam povjerenje i tako ćemo i dalje raditi. Naravno, nakon konstituisanja novog saziva Narodne skupštine, odmah ćemo krenuti sa pripremom za lokalne izbore gdje ćemo pokazati pravu snagu“, rekao je Stanišić.

Filter 2019