Kо су сензитивне особе, да ли сте Ви једна од њих?

Извор: Филтер, пише психолог и медицински медијум Слађана Ђаковић

Сензитивност представља урођену неуролошку особину и она се односи на сва чула. То су људи којима је стало како се други осјећају, они су интуитивни, креативни, правдољубиви, људи који лако заплачу итд. То је генетска особина која се јавља код 15 до 20 одсто популације како код мушкараца тако и код жена.

Термин ХСП (highly sensitive person) увела је америчка докторка психологије и истраживач Илејн Н.Арон. Она је 1996. године издала књигу под истим називом, а у којој описује људе са том особином.
Висока сензитивност се не класификује као поремећај, или болест, није дисфункција већ једноставно трајна структура личности која постоји у просјеку код сваке пете особе.

Kод особа са високом сензитивношћу нервни систем је појачано осјетљив на емоционалне, социјалне, и физичке дражи, а когнитивно их особа процесиура врло дубоко. Те особе су превише осјетљиве и преемотивне, склоне су претјераном размишљању, усљед ког све превише интензивно доживљавају.

На шта су осјетљиве сензитивне особе?

Kод високо сензитивних особа примјетно је да су повишено осјетљиве на јаку свјетлост или, на слабу када морају да напрежу очи. Такође им могу сметати гласни и неартикулисани звуци попут прегласно појачаног телевизора, музике која им не прија, звук бушилице, откуцавање зидног сата као и неправда, туђа болест, туга итд.

Емоционална стања усљед дневних обавеза

Ове особе се осјећају емоционално преплављеним када имају кратке рокове за обављање већег броја задатака. Имају честу појаву анксиозности која може достићи нивое паничног напада, у случају да им све дјелује хаотично и недостижно за обавити. Такође се код ових особа може појавити и агресивност. Овај осјећај је у складу са осјетљивошћу њиховог нервног система, јер ће он увијек бити појачано надражен под утицајем већег броја спољашњих стимуланса.

Они воле да проводе вријеме саме и знају да цијене вријеме које имају само за себе и да уживају у њему. Претежно имају више интересовања и ријетко се досађују. Сензитивним особама се препоручује да увијек издвоје вријеме само за себе, оно им је неопходно како би се њихова чула умирила и како би „напунили батерије“ за излагање новим животним ситуацијама.

Емоционалне реакције и емпатија

Своје емоције претежно испољавају бурно у својој зони комфора тј. када су сами, или у друштву блиских особа. Kада се налазе међу другим људима дјелују суздржано, а чак могу дјеловати хладно и пасивно. Имају високу моћ емпатије, која може постати проблем код сензитивних особа када их туђе бриге и емоције доведу до емоционалне исцрпљености и личног незадовољства. Јако су осјетљиве на неправду, ако мисле да су некоме и сами нанијели неправду осјећају огромну количину кривице која дјелује деструктивно на њих.

Они јако добро читају друге људе, јер обраћају пажњу на детаље попут фацијалне експресије других људи, говора тијела, интонације и боје тона… У стању су да осјете како се други људи осјећају те тако лакше уочавају лоше намјере других.

Сензитивне особе лакше препознају различите структуре личности и због тога могу да избјегну оне који им не пријају и спријече неке ситуације. Понекад је то несхваћено од старне окружења, јер ради ове своје способности бирају мали круг људи око себе. Чешће ћете их видјети у друштву једне особе, него гомиле људи. У пријатељству и партнерству су веома одани, те су јако предане својим односима. На високо сензитивну особу увијек можете да рачунате уколико сте тој особи прирасли за срце, јер ће ваше проблеме доживљавати као своје. Они све информације процесуирају на дубоком менталном нивоу.

Они су неповршне, аналитичне, детаљне личности. То су људи који воле естетику и све што је лијепо, природу, умјетност. Знају заплакати од среће и узбуђења. Често су љубитељи животиња. Високо сензитивне особе су оне за које кажемо да пате више, али и воле више.

Препоруке за високо сензитивне особе

 1. ХСП обично имају повишен хормон стреса кортизол, зато је препоручљиво чешће одмарање.
 2. Хигијенско дијететски начин живота:
  – устајање на вријеме,
  – три оброка дневно,
  – хидратација,
  – смањен унос угљенохидрата,
  – повећан унос биљних влакана,
  – хидратација организма.
 3. Пливање које исцрпљује комплетно тијело и дух
 4. Дуге шетње
 5. Плес и музика
 6. Избјегавање људи, или ситуација које Вас узнемиравају
 7. Kонтроле дисања, yога, медитација

Јутјуб канал психолога Слађане Ђаковић погледајте ОВДЈЕ.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com