Sun. Nov 27, 2022
ћирилица /латиница

Ћосић: Град издваја средства за санирање депонија “Крупачке стијене” и “Станишић долови”

Извор: Филтер

С циљем заштите локалних депонија на подручју града Источно Сарајево, односно животне средине, ријека и ријечних токова који се налазе у њиховој близини, Град Источно Сарајево је ове године, први пут, у буџету планирао 150.000 КМ за радове на санацији ових депонија

“Након обављених разговора са представницима комуналних предузећа, закључили смо да нам је у овом тренутку најбитније да санирамо депоније “Крупачке стијене” Трново и “Станишића долови” Пале с циљем заштите ријека и ријечних токова.У складу са тим, стручни људи из области заштите животне средине, а нарочито господин Славко Кујунџић са Пала, помогли су нам да заједно са нашом Развојном агенцијом израдимо квалитетну апликацију према Фонду за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске”, изјавио је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Одобрена су средства у износу од 100.000, Град ће издвојити још 100.000 КМ и тих 200.000 КМ ће бити употријебљено за неопходне санационе радове на поменуте двије депоније.

“Настојаћемо да посао завршимо до краја ове године или почетка наредне, у зависности од временских услова. Преосталих 50.000 КМ из градског буџета ћемо искористити као субвенцију за пословање комуналних предузећа која отпад из својих локалних заједница не депонују на једну од ове двије које се налазе на подручју града Источно Сарајево”, рекао је Ћосић.

Битно је истаћи да је ово први пут да Градска управа Источно Сарајево на овакав начин приступа питању депонија, а у наредне двије године ће се радити у правцу проналажења начина за изградњу рециклажног постројења или спалионице на подручју Источног Сарајева или изградње регионалне депоније.

“Град чине људи, али исто тако и потребна инфраструктура. Једно без другог не иде, а наши суграђани заслужују да питање одлагања отпада буде дугорочно квалитетно ријешено”, поручио је Ћосић.

Filter 2019