Wed. Nov 30, 2022
ћирилица /латиница

Шмит данас наметнуо нове измјене Изборног закона БиХ

Извор: Филтер

Након што је Н1 око 19.00 часова најавио да ће Кристијан Шмит наметнути нове измјене Изборног закона БХ, стигла је и потврда.

На званичној страници ОХР-а објављена је изјава Крисријана Шмита насловљена са “Пакет функционалности”.

Још увијек се очекују детаљи али по ономе што је у изјави наведено, измјене се односе највише на постизборни период у Федерацији БиХ.

“Ви сте демократским гласањем показали своју одговорност. Сада, ваша гласачка воља мора бити испоштована – оно што мора услиједити је брзо формирање влада, парламената и правосудних институција, које морају бити спремне да се одмах ухвате у коштац са бројним озбиљним питањима која се налазе пред овом земљом и њеним грађанима”, наведено је у изјави.

За судбину ове земље кључно је да више не буде блокада, наводи Шмит.

“Због тога сам наметнуо мјере које ће унаприједити функционалност институција у Федерацији БиХ. Оне ће омогућити свим грађанима да се њихов глас чује и осигурати им да их заиста и представљају они које су изабрали”, стоји у изјави.

Даље се додаје да измјене које је данас увео неће утицати на гласове које су грађани дали, те да се односе на директне изборе већ на пост-изборне преговоре о страначким коалицијама те успостављање индиректно изабраних тијела.

“Мој хитан захтјев данас изабраном сазиву Парламента БиХ јесте да брзо усвоји одлуку о којој се већ више од десет година само расправља, која се чека, о којој се само изричу бујице ријечи без икаквих посљедица: имплементирајте пресуде Сејдић-Финци, Зорнић и све друге одлуке суда у Стразбуру и судова у Сарајеву. Ја ћу бити у том тиму и помагаћу, јер ово захтијева много рада и промишљања”, наводи Шмит.

Одлукама се уводе механизми за деблокаду и строго утврђени рокови, чиме ће се осигурати функционалност Федерације БиХ. Многе процедуре су поједностављене. Уведени су рокови. И постоје посљедице у случају игнорисања ових рокова.

“Након данашњих одлука, ниједна политичка странка, нити било који изабрани званичник, неће више моћи држати Федерацију таоцем”, поручује Шмит.

Одлуком је повећан број делегата у Дому народа. Тиме се омогућава расподјела мандата тако да се исправља презаступљеност сваког од три конститутивна народа у неким кантонима о чему је било ријечи у случају Љубић те у неким другим пресудама, додаје се у изјави. Такође, сада по први пут Остали из свих кантона могу бити заступљени у Дому народа Федерације БиХ.

“Ове одлуке имају за циљ спријечити парализу Федерације БиХ након избора. Зато то чиним и ове одлуке доносим данас. Не постоји начин да се угрози структура БиХ као јединствене, суверене државе, која се састоји од два ентитета, са три конститутивна народа и Осталима. И сви имају и требају имати заштићена права. Потребна нам је култура дијалога и сарадње – функционалне структуре су основа такве демократске културе. Ми морамо прилагодити концепте из 1995. новој, отвореној и разумној младој генерацији. Свијет се промијенио и ми морамо прилагодити демократске вриједности”, закључује Шмит.

Filter 2019