Sun. Nov 27, 2022
ћирилица /латиница

ЦИК окривио бирачке одборе за кашњење резултата: Битније им је било извијестити странке него нас

Фото: klix.ba

Извор: Глас Српске

Централна изборна комисија одржала је конференцију за медије пети дан након избора те су се осврнули на проблеме с којима се суочавају током процеса пребројавања гласова.

Предсједник ЦИК-а Суад Арнаутовић на почетку обраћања осврнуо се на проблеме с бирачким одборима широм БиХ.

“Нажалост, због неизвршавања законских обавеза бирачких одбора са скоро 16 посто бирачких мјеста, ЦИК је био спријечен да у јавносту у року од 24 сата презентује изборне резултате са скоро 1.000 редовних бирачких мјеста за поједине органе власти. Због њиховог нерада, велики терет је пао на општинске изборне комисије. Након што од бирачких одбора добије сву документацију, општинска изборна комисија утврђује обједињене гласове за органе свих нивоа власти и о томе саставља записник који се подноси ЦИК-у у року од 24 сата након затварања бирачких мјеста”, рекао је Арнаутовић.

Такође, појаснио је како су прекршени и додатни рокови.

“Правилник прописује да уколико општинска изборна комисија није у могућности правилно утврдити резултате, да подноси захтјев ЦИК-у за отварање врећа и пребројавање гласова. Тај рок је до сриједе и он није испоштован јер је било превише бирачких мјеста за које није било могуће утврдити изборне резултате. Издали смо наредбе општинским комисијама о отварању врећа из више од 60 општина за различите нивое власти. Рок за извршење је истекао у сриједу у поноћ и то није испоштовало 11 општинских комисија”, појаснио је предсједник ЦИК-а.

Нагласио је како су захтјеви поновно упућени за 11 бирачких одбора.

“Јуче смо према 11 општинских комисија упутили поновно наредбу да одмах доставе резултате с бирачких мјеста па чак и са оних која нису валидирана, а да ће њихова валидација бити извршена у ЦИК-у. Главни контролор резултата ће сачинити извјештај за која бирачка мјеста ће бити неопходно отварати вреће и утврдити резултате”, истиче Арнаутовић.

Осврнуо се и на грешке које су се догађале на изборним мјестима.

“Погрешно је пакован материјал, погрешно попуњавани обрасци, поједини кандидати су имали више гласова него сама странка што је немогуће. Као никад прије, за ове изборе је дат посебан значај едукацији бирачких одбора. Најбитније им је било да извјештавају странке, а не општинску изборну комисију. Док год политички субјекти буду имали монопол над саставом бирачких одбора, имаћемо овакву ситуацију”, мишљења је Арнаутовић.

На крају, предсједник ЦИК-а се осврнуо и апеловао на парламент да донесе одлуке које ће прије свега технолошки унаприједити процес гласања.

“Они који нас критикују, ми нисмо парламент и не доносимо законе. Не можемо уводити нове технологије без одлуке парламента. Ми у овом тренутку објављујемо прелиминарне резултате и на њих није дозвољено подносити приговор. Када објединимо резултате, тада ЦИК доноси одлуку о објављивању изборних резултата на коју ће бити дозвољено уложити жалбу у року два дана од доношења одлуке”, рекао је предсједник ЦИК-а, пише Кликс.

Filter 2019