У НС РС из Сарајевско-романијске регије иде седам посланика

Извор: Филтер

Сарајевско-романијска регија имаће у новом сазиву Народне скупштине Републике Српске седам посланика.

Бирачи из изборне јединице осам (шест општина у саставу Града Источно Сарајево, Хан Пијесак и Рогатица) највише повјерења дали су кандидатима СНСД-а (два посланика), СДС-а (један посланик) и ДЕМОС-а (један посланик).

СНСД ће са освојених 16.659 гласова имати два посланика. Највише гласова имали су Љубиша Ћосић и Дамјан Шкипина. Актуелни градоначлник Источног Сарајева већ раније је најавио да ће остати на тој позицији, па ће мандат бити додијељен Страхињи Башевићу.

На другом мјесту по броју освојених гласова је СДС (11.062). Директан мандат на листи СДС-а освојио је Маринко Божовић. Уколико начелник Источне Илиџе одлучи да остане на тој позицији, а раније је то и најавио, у Народну скупштину ће Дарко Берјан.

Трећа странка по укупном броју гласова је ДЕМОС (7.364). Ацо Станишић освојио је директан мандат у Народној скупштини Републике Српске.

Додатна три посланика ова регија добила је са компензационе листе.

Иако нису остварили резултат који би их директно послао у НС РС, Предраг Нешић и Николина Шљивић из ДНС-а биће посланици.

Подсјећамо, ДНС на нивоу Републике Српске није остварио ниједан директан мандат, али су након расподјеле тих мандата, а на основу укупног броја гласова, њима припала четири у НС РС. Предраг Нешић и Николина Шљивић били су међу та четири на компензационој листи коју странке утврђују прије избора. ДНС је у изборној јединици осам имао 3.999 гласова.

Такође, Марина Благојевић из ПДП-а у НС РС иде преко компензационе листе те партије. ПДП је у изборној јединици осам имао 1.620 гласова.

Посматрано по броју личних гласова које су бирачи будућим посланицима дали на изборима, од њих седам највише повјерења добио је Ацо Станишић са 6.177 гласова. На другом мјесту је Дамјан Шкипина са 5.352, а на трећем Страхиња Башевић са само гласом мање. На четвртом мјесту је Дарко Берјан који је добио 4.020 гласова. Слиједе Предраг Нешић са 1.936, Николина Шљивић 601 и Марина Благојевић са 304 гласа.

Filter 2019