У Болници “Србија” у овој години рођене 363 бебе, најмлађа породиља имала 16 година

Извор: Срна

У породилишту Болнице “Србија” у Источном Сарајеву од почетка године рођене су 363 бебе, а прошле године у истом периоду 380 – најмлађа породиља је имала 16, а најстарија 42 године, речено је Срни у овој здравственој установи.

У просјеку у овој болници роди се око 500 беба годишње, а од 2012. године до данас је обављено 5.075 порода.

“Жене које се порађају у нашој установи углавном су са подручја Сарајевско-романијске регије, али дешава се понекад и да долазе из Фоче, Херцеговине, а и хитни случајеви из региона”, наводе из Болнице.

Породилиште Болнице “Србија” опремљено је по најсавременијим и постављеним стандардима, како просторно, тако посједује и сву адекватну опрему за рад, а састоји се из двије сале – порођајне и оперативне.

“Одјељење је покривено кадром 24 часа. Осим наших љекара специјалиста гинекологије и акушерства Славице Мутабџије и Гордане Вуковић долазе и четири гостујућа љекара, три из Зворника и један из Милића. За све комликоване оперативне захвате ангажован је доктор Ненад Лучић из Бањалуке”, додају из Болнице.

Они наводе да се у оквиру поликлиничког блока обављају превантивни гинеколошки прегледи – папа тест, колпоскопија, узимање цервикалних и вагиналних брисева, ултразвучна дијагностика и лијечење гинеколошких обољења, кардиотокографија, колор доплер, а дјелује и савјетовалиште за стерилитет.

У оквиру Одјељења гинекологије и акушерства обавља се лијечење гинеколошких пацијената оперативним и конзервативним путем. Међу захватима који се обављају су абдоминална хистеректомија са аднексетомијом, вагинална хистеректомија, миомектомија, те вагиналне корективне операције цистокеле и ректокеле.

Агенција за сертификацију, акредитацију и унапређење квалитета здравствне заштите Републике Српске додијелила је породилишту Болнице “Србија” у Источном Сарајеву сертификат којим се потврђује да је акредитовано у складу са стандардима за “Болнице – пријатеље беба”.

Filter 2019