Thu. Dec 1, 2022
ћирилица /latinica

Tokom „ Dana otvorenih vrata“ upoznati javnost o značaju biblioteke

Foto: Matična biblioteka Istočno Sarajevo

Izvor: Srna

Matična biblioteka Istočno Sarajevo tokom ove sedmice će, u okviru “Dana otvorenih vrata”, organizovati brojne aktivnosti s ciljem ukazivanja javnosti na značaj biblioteka u procesu cjeloživotnog učenja.

Tokom “Dana otvorenih vrata”, koji se organizuju povodom 9. oktobra – Dana bibliotekara Republike Srpske, organizovan je cjelodnevni rad sa korisnicima i upis po promotivnoj cijeni od pet KM, dok je za penzionere besplatan.

Viši bibliotekar u Matičnoj biblioteci Miljana Macan rekla je da je ovo tradicionalna aktivnost i svi posjetioci od danas do petka, 14. oktobra, mogu da se upoznaju o organizaciji rada odjeljenja Matične biblioteke, knjižnom fondu, kao i pravilima ponašanja u biblioteci.

Ona je navela da na ovaj način žele približiti svoje službe i usluge, upoznati javnost o aktivnostima Biblioteke i njenoj ulozi u kulturnom i naučnom životu grada Istočno Sarajevo.

Macanova je najavila da će tokom “Dana otvorenih vrata” Matičnu biblioteku posjetiti učenici srednjih škola iz Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže, koji su trenutno njihova ciljna grupa.

Prema njenim riječima, srednjoškolci su najosjetljivija grupa korisnika koji se ne usuđuju tako lako da dođu u biblioteku. “Obično krajem godine kada se sumiraju rezultati, uvijek se približimo broju od 5.100 članova. Svake godine nastojimo da taj broj bude veći bar za 10 do 20 upisanih korisnika”, istakla je Macanova.

Macanova je napomenula da u okviru Matične biblioteke Istočno Sarajevo djeluju odjeljenja beletristike, stručne i strane knjige, te periodike sa čitaonicom, za slijepa i slabovida lica, dječije, legat, zavičajne zbirke, stare i rijetke knjige, te internet čitaonica. Matična biblioteka broji oko 120.000 knjiga raspoređenih u različite fondove, a knjige se obrađuju u elektronskom katalogu “Kobis”.

Govreći o položaju bibliotekara u Republici Srpskoj, Macanova ističe da nije na zavidnom nivou, ali da će i dalje da budu uporni u borbi za njihov bolji status.

Filter 2019