Стиже сезона грипе, важна је и вакцинација и превенција

Извор: srpskainfo.com

Највећи ризик од компликација усљед грипа је код дјеце млађе од пет година, старијих, трудница и лица са хроничним болестима, изјавила је начелник Службе за епидемиологију Института за јавно здравство Републике Српске Нина Родић Вукмир.

У сусрет посљедњој седмици октобра, посвећеној подизању свијести о оболијевању од грипа и превенцији, Вукмирова је објаснила да је сезонски грип акутна вирусна инфекција узрокована различитим сојевима, а да особи, која преболи грип узрокован једним сојем вируса, тај имунитет не пружа заштиту од другог типа вируса.

Вукмирова је напоменула да се грип преноси капљичним путем и рукама, са заражених предмета као што су кваке, тастатуре, телефони.

Она је навела да грип има кратку инкубацију, од једног до три дана, а симптоми укључују изненадну појаву повишене температуре, кашаљ (обично сув), главобољу, болове у мишићима и зглобовима, тешку слабост, грлобољу и цурење из носа.

“Највећи ризик од компликација јавља се код дјеце млађе од пет година, старијих особа, трудница и особа са хроничним болестима, а најчешће су у респираторном систему (упале уха и синуса, упале плућа), али могу бити захваћени и сви други органски системи”, рекла је Вукмирова.

Она је нагласила да се вакцина против грипа примјењује већ више од 60 година, а садржи мртве вирусе, који не могу изазвати болест, али стимулишу настанак отпорности.

“У просјеку, вакцина спречава око 60 одсто инфекција код здравих одраслих особа у доби од 18 до 64 године”, рекла је Вукмирова и напоменула да сваке године од сезонске инфлуенце оболи од три до пет милиона људи са тежим клиничким симптомима, док од посљедица грипа умре до 500.000 људи.

Годишње, додала је, грип у свијету погађа између пет и 10 одсто одраслих, а између 20 и 30 одсто дјеце.

“Земље ЕУ имају просјечно ниске стопе обухвата вакцином против грипа, поредећи их са циљем Свјетске здравствене организације од 75 одсто за ризичне групе и здравствене раднике”, рекла је Вукмирова.

Вукмирова је навела да је неколико земаља близу постизања овог циља, док су стопе покривености у другима ниске и испод 20 одсто, што износи до 44,3 одсто у Европи.

Она је рекла да СЗО годинама ажурира своје препоруке о саставу вакцине (тровалентне) која циља на три најрепрезентативнија типа вируса у циркулацији (два подтипа вируса инфлуенце А и један вирус инфлуенце Б).

Вукмирова је навела да се, почевши од сезоне грипа на сјеверној хемисфери 2013-2014, препоручује четврта компонента за подршку развоју четверовалентне вакцине.

“Kвадривалентна вакцина укључује још један вирус инфлуенце Б, уз остале вирусе у тровалентној вакцини и очекује се да ће пружити ширу заштиту од инфекција вирусом инфлуенце Б”, рекла је Вукмирова.

Filter 2019