Соколац: Пријем и захвалнице за 65 добровољних давалаца крви

Извор: Срна

Актив добровољних давалаца крви Соколац организовао је јуче у тој општини предавање о значају давања драгоцјене течности, као и пријем за 65 вишеструких давалаца којима су уручене и захвалнице.

“Трудићемо се временом на све начине, посредством друштвених мрежа и пројеката да приближимо становништву колико је то хумано дјело и колико се живота на тај начин спаси”, рекао је новинарима предсједник Актива Андреј Миовчић.

Секретар Градске организације Црвеног крста Источно Сарајево Милан Симанић изразио је задовољство због недавног формирања Актива добровољних давалаца крви Соколац при Црвеном крсту “Романија-Соколац”, наводећи да је најприродније да се даваоци крви окупљају око Црвеног крста, највеће и најорганизованије хуманитарне организације.

Секретар Црвеног крста “Романија-Соколац” Драженко Вукојичић истакао је да је ова организација подржала оснивање Актива добровољних давалаца крви на Сокоцу.

Радивоје Грубачић, здравствени радник у пензији који је крв даривао више од 48 пута, подсјетио је на вријеме када је радио у Болници Главног штаба Војске Републике Српске на Сокоцу, када су људи радо давали крв.

“Са поносом кажем да ниједне секунде борац није чекао крв, него је припремљена крв чекала наше јунаке и наше борце”, навео је Грубачић.

Сокочанка Верица Ђурковић је до сада даривала драгоцјену течност 50 пута, а из њене породице су вишеструки даваоци, муж, син и кћерка. “Позивам све здраве људе да дарују крв и спасу један живот, јер то за нас даваоце значи мало, а за болесне много”, пручила је Ђурковићева.

О значају трансфузије и добровољног давалаштва крви окупљенима у Парохијском дому на Сокоцу вечерас је говорила и љекар Адријана Станар из соколачког Дома здравља “Др Љубомир Ћеранић”.

Актив добровољних давалаца крви Соколац уручио је захвалнице за добровољне даваоце који су даривали крв пет и више пута, те захвалнице предузећу “Лагер пак” и Парохијском дому цркве Светог пророка Илије, који су подржавали доборвољне даваоце крви у ранијим активностима и одржавању вечерашњег пријема.

Filter 2019