Wed. Nov 30, 2022
ћирилица /латиница

Служен помен за 28 погинулих радника фабрике “Фамос-Коран”

Извор: Срна

На Палама је данас служен помен за 28 радника предузећа “Фамос-Коран” који су као борци Војске Републике Српске погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Предсједник Предсједништва Борачке организације општине Пале Јасна Лазаревић Гавриловић рекла је новинарима да је служен помен за 25 погинулих радника предузећа “Фамос” и три бивша радника “Фабрике мотора специјалне намјене” /ФМСН/ Коран.

“Ово је једини начин да њихово бесмртно дјело преживи и да они у сјећању потомака живе вјечно. Дјела бораца су то и заслужила, а и они сами. Сви они који су их познавали знају да су то били сјајни људи, велики домаћини и да би било крајње тешко и невјероватно да један народ може заборавити такве јунаке као што је имао српски народ”, поручила је Гавриловићева.

Она је навела да је паљанској Борачкој организацији у плану да спомен-плочу за раднике која се налази у капели код “Фабрике мотора специјалне намјене” премјесте код споменика радницима “Фамоса”, јер је објекат пренамијењен и има новога власника.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је важна култура сјећа и говорити млађим генерацијама о борцима који су дали своје животе за одбрану Републике Српске.

Југовић поручује да се у овим тешким временима, када је ситуација на читавом Балкану комликована, морају окупљати и бранити Република Српска јер је то мјесто у коме сви слободно живе, а управо са оваквих скупова шаље се таква порука.

“Обавеза државе је да нађе додатни ресурс, збрине све породице погинулих бораца и одужи се људима који су дали своје животе за одбрану Републике Српске”, рекао је Југовић.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман рекао је да је на сарајевско-романијском ратишту погинуло 4.511 бораца а страдало је још 2.667 цивила.

“Српски народ је стално у неким искушењима, поготово сада у свјетлу стратешких помјерања и дешавања и зато мислим да више него икада требамо саборност, знање, памет и национални консензус како би се сачувало оно што се добило у Дејтону, очувало у рату и за шта су људи положили своје животе”, истакао је Короман.

Славка Брезо, чији је супруг Жељко погинуо 30. априла 1994. године у акцији код Горажда, каже да је обиљежавање ових датума од великог значаја за породице погинулих бораца

Цвијеће на споменике некадашњим радницима “Фамоса” и на спомен-плочу радницима “Фабрике мотора специјалне намјене” положили су чланови породица погинулих бораца, а вијенце представници општине Пале, града Источно Сарајево и СУБНОР-а.

Filter 2019