Sun. Dec 4, 2022
ћирилица /latinica

Rekonstruisan krov na Srednjoškolskom centru Pale

Izvor: Srna

Rekonstrukcija Srednjoškolskog centra “Pale” na Palama, koja je obuhvatala zamjenu krovne konstrukcije na bazi lima, površine 1.772 metra kvadratna, vrijedna oko 103.490 KM, danas je zvanično završena.

Projekat rekonstrukcije odobren je u okviru programa bespovratne pomoći malih razmjera “Temeljni grant pomoći za projekte ljudske sigurnosti”, koji je pokrenula Vlada Japana, a realizuje Ambasada Japana u BiH, dok je nosilac Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo.

Ambasador Japana u BiH Ito Makoto izjavio je novinarima da su dobili informaciju da je krov Srednjoškolskog centra “Pale” u jako lošem stanju, zbog čega je odlučeno da se krene u njegovu rekonstrukciju.

“Drago nam je da vidimo da je danas završen projekat, za koji smo izdvojili oko 90.000 KM”, istakao je Makoto.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić zahvalio je Makotu za podršku koju je pružio projektu, napominjući da su preostali iznos obezbijedile Gradska uprava i Razvojne agencije Istočno Sarajevo.

Ćosić je istakao da je zadovoljstvo imati za prijatelja ambasadora Makotu, čovjeka koji kroz konkretne projekte podržava sve aktivnosti, ne samo u Istočnom Sarajevu, nego i cijeloj Republici Srpskoj i BiH.

On je naveo da je sa načelnikom opštine Pale Boškom Jugovićem razgovarao da zajedničkim snagama podrže rekonstrukciju mokrih čvorova i toaleta u srednjoj školi, te najavio da će zajednički aplicirati za potpunu energetsku efikasnost zgrade, odnosno utopljavanje objekta novom fasadom.

Jugović je naglasio da će ovaj projekat mnogo značiti đacima koji pohađaju srednju školu.

“Ovih dana počinjemo rekonstrukciju ulice prema Srednjoškolskom centru, a takođe ćemo kandidovati projekat energetske efikasnosti, kako bi dodatno utoplili zgradu i smanjili troškove grijanja, jer se vidi da će u svijetu biti problem sa energentima”, izjavio je Jugović.

Direktor Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo Mladenka Pandurević navodi da je Agencija kroz svoje ranije projekte radila jednu sveobuhvatnu analizu stanja energetske efikasnosti u svim srednjim i osnovnim školama, kroz koju se pokazalo da je najprioritetnije riješiti krov Srednjoškoslkog centra na Palama.

Ona je objasnila da je, posredstvom gradonačelnika, zalaganjem tima iz Gradske razvojene agencije i zahvaljujući Ambasadi Japana u BiH, taj projekat i odobren.

Direktor paljanskog Srednjoškolskog centra Siniša Rulj rekao je da je ovim projektom riješen veliki problem sa kojim se suočavala ova škola – prokišnjavanje dijela učioničkog prostora.

“Taj projekat je kandidovan davno ali nismo imali svoja sredstva da riješimo problem, nego smo to radili dio po dio”, rekao je Rulj i dodao da Srednjoškolski centar “Pale” trenutno pohađaju 553 učenika.

Realizacija projekta počela je u februaru, a radovi na zamjeni krovne konstrukcije trajali su od početka avgusta do sredine septembra.

Filter 2019