Sun. Nov 27, 2022
ћирилица /латиница

Промjена локалне власти у Црној Гори, ДПС вјероватно губи Подгорицу

Извор: РТС

Коалиција око ДПС-а “Сви за наш град” освојила је највише гласова на изборима у Подгорици, али већину имају странке које су побиједиле на парламентарним изборима 2020. године, показују прелиминарни резултати јуче одржаних локалних избора у 14 црногорских општина. Покрет “Европа сад” најавио коалициону власт у престоници.

ДПС је имао власт у осам од 14 градова у којима су на јучерашњим изборима биране локалне власти. Али ДПС ће, како сада ствари стоје, власт формирати у Бару, Плаву и Бијелом Пољу, док су опозиционе странке оствариле победу у Пљевљима, на Жабљаку, Даниловграду и Колашину, пише РТЦГ.

Промjена власти догодила се, према прелиминарним подацима, у седам општина.

Према посљедњим подацима, ДПС ће бити у власти заједно са СД-ом и СДП-ом у Плаву.

У Рожајама, апсолутну побједу остварила је Бошњачка странка.

С друге стране, политичке снаге које су освојиле на државном нивоу власт 30. августа 2020. године однијеле су убједљиву побједу у Подгорици, Зети, Жабљаку, Пљевљима, Будви и Тивту.

Према прелиминарним резултатима за Подгорицу, листа око ДПС “Сви за наш град” освојила је 38,1 одсто гласова, док је на другом мјесту покрет “Европа сад” са 21,7 одсто гласова. На трећем мјесту је листа “За будућност Подгорице” са 18,2 одсто гласова.

Коалицију “Идемо људи” подржало је 10,8 одсто грађана, а УРА и Цивис 6,4 одсто.

Према овим подацима, испод цензуса су Социјалистичка народна партија, Покрет Преокрет и Светосавска.

“Европа сад” најављује коалициону власт у Подгорици

Након објављивања прелиминарних резултата, покрет “Европа сад” је најавио брзо формирање коалиционе власти у престоници, коју ће предводити носилац те листе Јаков Милатовић.

“Подгорица је од вечерас слободан град”, поручио је Милатовић.

– Вјерујем да ћемо се брзо договорити како бисмо што пре без ДПС-а почели да решавамо проблеме грађана Подгорице и како бисмо што пре од града направили што боље и праведније место за живот рекао је Милатовић на прес-конференцији.

И лидер Демократског фронта и челник Нове српске демократије Андрија Мандић поручио је да је ДПС поражен и у Подгорици и у Црној Гори.

“Желио бих да овај радостан тренутак деморатски поделимо и честитамо свима који су против Демократске партије социјалиста. Доживљамо их као наше партнере. Порука ДФ-а након овог суноврата је да се стичу услови да почне помирење у Црној Гори, посебно помирење у оквиру православног бића у Црној Гори”, рекао је Мандић.

Како је поручио, предано ће тежити ка том циљу.

Носилац листе око ДПС “Сви за наш град” и досадашњи градоначелник Подгорице Иван Вуковић рекао је да је 38,1 одсто гласова у Подгорици “респектабилан резултат”, али да су несумњиво очекивали бољи резултат.

“Мислим да смо постигли сјајне резултате, посебно што се данас боље и лепше живи него пре четири године. Охрабрује што је већинска грађанска и европска Подгорица поновила убједљиву подршку. Овде препознајем потенцијал за адекватан политички одговор у односу на оно што су очекивања наших грађана”, нагласио је Вуковић.

Filter 2019