Поново одбијен Додиков приједлог о градњи гасовода

Извор: Срна

Предсједништво БиХ одбило је и данас приједог српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика о изградњи гасовода “Нова источна интерконекција БиХ и Србије” на правцу граница Србија према БиХ.

Додик је и на ранијим сједницама покушавао уврстити на дневни ред тај приједлог, за шта није добио потребну сагласност друга два члана Предсједништва БиХ.

Додик је рекао новинарима да би изградњом овог гасовода цијела БиХ, осим што би стабилизовала снабдијевање гасом, остварила значајне економске бенефите, просперитет и напредак.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић рекао је да БиХ треба да се окрене од руског гаса, да је ЕУ већ у доброј мјери прешла са руског на друге гасне изворе и да то треба да буде циљ и БиХ.

“Било је неких приједлога да се БиХ сада спаја на руске канале, али ако се иде ка ЕУ онда то не може бити пут БиХ. Предсједник Европске комисије Урсула Фон дер Лајен позвала је БиХ да заједно са ЕУ учествује у заједничким набавкама гаса и то треба бити пут БиХ, посебно ако се зна да је ЕУ већ врло ефикасно замијенила руски плин другим каналима”, рекао је Џаферовић.

Он је навео да је са данас са Урсулом фон дер Лајен разговарано о енергетској кризи у Европи, а да их је она информирала да ће Европска унија укључити у свој пакет и БиХ када је ријеч о финансијској подршци рањивим домаћинствима, у суочавању са посљедицама енергетске кризе.

“БиХ је дио Европске енергетске заједнице, наш циљ је да будемо укључени у европски оквир суочавања са енергетском кризом”, рекао је Џаферовић новинарима у Сарајеву.

Он је навео да је Фон дер Лајен рекла да ће институције БиХ бити позване да учествују на састанцима министара ЕУ за енергетику, те да је позвала институције и званичнике да раде заједно на Енергетској мапи пута.

Filter 2019