Tue. Nov 29, 2022
ћирилица /латиница

Патријарх Порфирије устоличен у Пећкој патријаршији

Извор: Глас Српске

Патријарх Порфирије устоличен је у Пећкој патријаршији, а у древни свети трон архиепископа пећких и Патријараха српских увели су га најстарији архијереји – митрополит дабробосански Хризостом и митрополит црногорско – приморски Јоаникије.

Митрополити су уручили 46. патријарху и 57. поглавару Српске православне цркве симболе патријарха – панагију, односно икону коју епископ носи на прсима, а на којој је представљена Богородица са малим Христом на рукама, док је на другој страни Исус Христос или Света Тројица у виду три анђела, затим жезал – штап и свечану одежду – зелену мандију.

Увођење у трон пратили су повици присутних „аксиос“ (достојан), а овим чином, по вjековној традицији СПЦ, заокружен је процес Порфиријевог преузимања дужности српског првојерарха.

Патријарх Порфирије наслиједио је на трону Светог Саве, првог архиепископа СПЦ, патријарха Иринеја који је преминуо 20. новембра 2020. године.

Изабран је за патријарха на Сабору Српске православне цркве одржаног 18. фебруара 2021, а дан касније уведен је у најсветији трон архиепископа пећког, митрополита београдско-карловачког и патријарха српског у Саборној цркви у Београду чему је присуствовао предсједник Србије Александар Вучић и други високи званичници Србије и из региона, као и представници других вјерских заједница.

Filter 2019